Wanneer betaal je een makelaar?

door | okt 14, 2018 | Kosten makelaar, Notaris Haarlem

In hoofdlijnen zijn er 4 diensten waarvoor je een makelaar kan inschakelen:

  1. Voor de verkoop van jouw woning
  2. Voor de hulp bij het zoeken en aankopen van jouw nieuwe woning
  3. Voor het verhuren van jouw woning
  4. Voor het doen van een taxatie

Maar wanneer betaal je jouw makelaar?


Makelaar betalen bij verkoop van je woning
Bij de verkoop van jouw woning betaal je opstartkosten en makelaarscourtage. De opstartkosten liggen zo rond de €500,- incl. btw en betaal je meestal nadat je met de makelaar een Opdracht Tot Dienstverlening hebt getekend. Hij stuurt jou hiervoor een factuur.

De courtage wordt pas bij de sleuteloverdracht aan de makelaar betaald. Jij betaalt deze courtage niet direct aan de makelaar. Dit doet namelijk de notaris.

Als jij woning verkocht is, dan maakt de koper van jouw woning de koopsom + notariskosten over naar een speciale ‘derdenrekening’ van de notaris. De notaris betaalt de makelaarscourtage voor jouw verkoopmakelaar uit deze som geld. Jij hoeft dus niet persé geld opzij te zetten om jouw makelaar te betalen.

Makelaar betalen bij aankoop van je woning
Neem je aan aankoopmakelaar in de hand, dan wordt jouw aankoopmakelaar pas betaalt bij de notaris op het moment dat jij je sleutels van je nieuwe huis krijgt. Ongeveer 1 week voor de sleuteloverdracht ontvang jij van de notaris een nota van afrekening. Hierop wordt naast de koopsom en diverse andere kosten ook de courtage van jouw aankoopmakelaar in rekening gebracht. Jij betaalt deze rekening (met hulp van een hypothecaire lening) aan de notaris en de notaris betaalt jouw makelaar (op de dag van de sleuteloverdracht).

Makelaar betalen bij het verhuren van je woning
De verhuur van je woning gaat niet via een notaris. Wanneer jij je makelaar betaalt is helemaal hoe je het met hem afspreekt. Gebruikelijk is dat de rekening verstuurd wordt of na het tekenen van de huurovereenkomst of na de oplevering.

Makelaar betalen bij taxeren woning
Heeft een makelaar jouw woning getaxeerd, dan ontvang je meestal een factuur voor de taxatie nadat de taxatie gereed is.