Hoeveel moet je overbieden om een woning te kopen?

door | mrt 8, 2020 | Aankoopmakelaar, Kosten makelaar, Onderhandelen makelaar, Startersadvies

Veel mensen denken dat je 10% moet overbieden, maar de waarheid is dat er geen stelregels hier voor zijn!

Hoeveel je moet bieden op een woning is afhankelijk van heel veel factoren. Ik zal de belangrijkste behandelen:

De vraagprijs bestaat niet
Dit is iets wat ik meestal tegen nieuwe zoekers bij mij in Haarlem zeg. De vraagprijs zegt helemaal niks over wat die woning waard is en wat wij moeten gaan bieden. Ik zie woningen die voor €325.000 te koop worden gezet, waarvan ik bij voorbaat al weet dat ze minimaal €350.000 waard zijn. De makelaar prijst deze woning dan extreem aantrekkelijk om heel veel mensen te trekken en hoopt hiermee grote uitschieters in de biedingen te krijgen.

Een aankoopmakelaar kan voor jou zien en vaststellen hoeverre de vraagprijs afwijkt van de marktwaarde. Dit komt omdat hij toegang heeft tot een database met alle recent verkochte woningen in de directe omgeving.

De locatie
Gaat het om een landelijk gelegen woning in Zeeland waar je bijna geen concurrentie is, of gaat het om een woning in Haarlem, waar de makelaar na 2 dagen 70 bezichtigingen heeft staan? De biedstrategie en het benodigde biedbudget verschilt enorm per regio.

Hoe lang staat de woning al te koop
Als een woning te koop komt, dan zijn de eerste 2 weken cruciaal. Dan komen de meeste mensen kijken en als de interesse groot genoeg is, gaan mensen tegen elkaar op bieden. Staat een woning langer te koop, dan is het aantal kijkers vaak erg afgezwakt. Je hoeft dan vaak niet meer de vraagprijs de betalen of kan zelfs minder dan de vaagprijs gaan betalen.

De competitie
Hoe druk is het, hoeveel zoekers hebben interesse en willen bieden, hoeveel biedingen zijn er al, hoeveel bezichtigingen staat er nog gepland, etc. Dit zijn cruciale factoren waaruit ik ga inschatten hoeveel we extra moeten gaan bieden bovenop de vraagprijs.

Het plafond
Wat zou deze woning in de ogen van een aantal taxateurs maximaal waard zijn? Wat is de maximale taxatiewaarde dus van deze woning. Wederom is dit een vraag die jouw aankoopmakelaar kan beantwoorden. Is een woning echt niet hoger te waarderen dan €410.000, dan moet je dit er ook niet voor betalen. Alles boven dit bedrag, ga je dan namelijk ook niet geleend krijgen bij een bank.

‘OK help, dus….wat moet ik nu doen om succesvol te bieden?’ 

Succesvol bieden met FlorisVK:

  • Regel 1: Investeer in een goede aankoopmakelaar. Deze verdient zichzelf ALTIJD terug.
  • Regel 2: Kijk niet naar de vraagprijs, maar kijk voor welk bedrag soortgelijke woningen recentelijk zijn verkocht.
  • Regel 3: Zorg dat je weet hoeveel competitie je hebt en hoeveel biedingen er nu zijn en/of worden verwacht. Is er nog 1 iemand die gaat bieden, of zijn dat er 10? Verplaats je in de gedachten van jouw concurrenten en bedenk hoeveel meer jij moet neerleggen om hen voor te blijven.
  • Regel 4: Vraag aan de verkopend makelaar wat hij denkt dat de maximale taxatiewaarde is. Dit is een hele handige truc, want hiermee weet jij ook gelijk de max van de bied-range.
  • Regel 5: doe het bij sterke voorkeur niet zelf! Dus nogmaals: neem die aankoopmakelaar!

De 5 geheime trucs om succesvol een huis te kopen

Vul het formulier in en download de whitepaper.

You have Successfully Subscribed!