Er zijn eigenlijk maar weinig makelaars die dit goed begrepen hebben: het goed screenen van huurders. Je hebt een huurder gevonden, het lijken nette huurders, ze willen er snel in en hebben ook geen enkele moeite met de huurprijs en de borg. Voor veel makelaars en tussenpersonen is dit een kat in het bakkie. Wij gaan je uitleggen hoe wij onze huurders screenen (en jou adviseren dat ook zo te doen), en waarom het zo belangrijk is.
Hoe huurders te screenen in 5 stappen:
Stap 1: de menselijke screening
Het begint met de menselijke screening. Aan de telefoon, en vooral bij de bezichtigingen, stellen wij gerichte vragen, vragen wij door, kijken we of het een kloppend verhaal is en we kijken of dit alles overeenkomt met alle stukken die wij van de kandidaat huurder ontvangen.
Stap 2: Papieren screening
Wij verzamelen van elke huurder het legitimatiebewijs, 3 recente salarisstroken, een werkgeversverklaring (niet ouder dan 1 maand), het bewijs dat het loon ook daadwerkelijk gestort is op de rekening, de arbeidsovereenkomst en een vorige verhuurder verklaring (indien aanwezig).
Alarmbellen gaan standaard bij ons af als aangeboden wordt met contant geld of via een GWK te betalen of als er door een bedrijf voor langere tijd vooruit betaald wordt.
Stap 4: De Overheid check
Via een applicatie die werkt met DigiID geeft de kandidaat-huurder ons inzage in bepaalde relevante documenten van hem/haar die staan in MijnOverheid, de Belastingdienst en het UWV. Het meest relevant is dat wij de inkomensgegevens (‘kan de huurder de huur betalen?’) en de echtheid van de legitimatie kunnen checken via deze weg.
Stap 5: De Huurcheck
Wij geven het complete huurdossier aan Huurcheck Nederland en zij gaat het gehele dossier valideren en geven ons een groen licht, een oranje licht of een rood licht. Kandidaat huurders met een oranje of een rood licht vallen per definitie af. Daarnaast doen wij via een Huurcheck een BKR check, een EDR check en een ID Check.
Van al bovenstaande stappen wordt een compleet en naadloos kloppend dossier aangelegd.
Waarom is dat screenen in vredesnaam nou zo nodig?
Er zijn in Nederland meer ongure huurders dan je denkt. Er zijn veel criminelen actief of mensen die zich anders voordoen dan ze zijn. Als jouw pand gehuurd wordt door criminelen, dan ben jij als pandeigenaar verantwoordelijk voor de schade en de gevolgen. Praktijkvoorbeelden waar woningen voor worden gehuurd zijn echt: hennepplantages, wapenhandel, drugshandel, illegale prostitutie en witwassen. Criminelen zijn slim. De meeste verhuurders en makelaars onderschatten hoe slim ze zijn en hebben een te kwetsbare werkwijze.
Criminelen laten vaak een enorme ravage achter en zijn zelf onvindbaar. De verzekering dekt vaak de schade niet. Is er een hennepplantage aanwezig, dan mag jij als pandeigenaar ook nog eens opdraaien voor de ontruimingskosten. Maar dat is niet alles: de schade voor jou als eigenaar is nog groter. De gemeente kan jou dwingen jouw pand te sluiten voor een langere periode (3-9 maanden) als blijkt dat zich hier criminelen hebben gehuisvest.
Kan jij echter aantonen dat je je huurders echt goed hebt laten screenen en je kan een waterdicht huurdossier overleggen, dan is de kans groot dat (na constatering criminele activiteiten) jouw pand niet gesloten hoeft te worden door de gemeente. Een goede makelaar met een goed screeningsbeleid verdient zich mede hierom al altijd terug. Zelf verhuren kan natuurlijk, maar makelaars hebben toegang tot veel meer tools om goed te screenen. Een goed dossier is heel veel waard.
Maar ook huurders met goede bedoelingen kunnen grote risico’s met zich meenemen. Het kan zijn dat iemand liegt over het hebben van een baan dan wel zijn/haar inkomsten. Het gevolg kan zijn dat de huurder met een huurachterstand komt te zitten en deze zover oploopt dat uiteindelijk ontbinding van de huurovereenkomst via de rechter noodzakelijk is. Je loopt dan maanden huurinkomsten mis en hebt ook juridische kosten gemaakt. Dit had voorkomen kunnen worden door goed te toetsen op het inkomen en dienstverband.
Wat moet je dus doen?
Zorg dat je zaken doet met een makelaar met een track record. Vragen die je hierbij kunnen helpen zijn:
-Wat voor soort woningen heeft de makelaar nu te huur?
-Wat voor soort woningen heeft de makelaar recent verhuurd?
-Heeft de makelaar goede en ook realistische beoordelingen?
-Heeft de makelaar een goede naam hier in de markt?
-Heeft de makelaar een fysiek bestaand kantoor dat toegankelijk is?
Vindt je dan een prettige makelaar, vraag hem dan naar zijn screeningsbeleid. Klinkt het goed? Zorg dat het screeningsbeleid in de opdrachtbevestiging wordt meegenomen en ook dat jij als opdrachtgever het complete huurdossier in handen krijgt.
Hopelijk dat deze blog je goed op weg heeft geholpen. Wil je verhuren in Noord-Holland en Zuid-Holland, dan kunnen wij je ook helpen met de verhuur. Bekijk onze verhuurmakelaar pagina voor meer informatie of neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag verder!