Kan ik een woning naar de vrije sector krijgen als deze al verhuurd is?

door | jul 22, 2022 | Verhuurmakelaar

Het korte antwoord is nee, niet voor de zittende huurders. Stel jouw woning heeft 140 huurpunten en je hebt er eigenlijk 145 nodig om in de vrije sector te komen. Je bent bang dat jouw huurders bezwaar gaan maken tegen de huur bij de huurcommissie en daarom verzin jij een list. Jij wilt meer huurpunten verdienen door een beter energielabel te krijgen. Immers, des te beter het energielabel, des te meer huurpunten je krijgt.

Daarom besluit jij nog even snel een nieuwe cv-ketel te installeren om direct daarna een EPA-adviseur uit te nodigen om een nieuw energielabel te laten maken. Het lukt. Je gaat van een D naar een C label en hierdoor heb je (in dit voorbeeld) voldoende huurpunten om in de vrije sector te komen. De huurders maken inderdaad bezwaar tegen de hoogte van de huur en jij zwaait trots met jouw nieuwe huurpuntentelling en nieuwe energielabel.

Ook dit zal je verbazen, maar de huurcommissie gaat jou niet in het gelijk stellen. De reden is dat de huurcommissie kijkt naar het aantal huurpunten bij aanvang van de huur. Jouw nieuwe energielabel wordt niet meegerekend in de huurpuntentoets van de huurcommissie, omdat deze er niet was toen het huurcontract in ging. De huurcommissie pakt daarop jouw oude energielabel erbij en komt daarmee op te weinig punten voor de vrije sector. Het gevolg: jij moet als verhuurder de huur aanhouden die de huurcommissie heeft berekend en de huurders met terugwerkende kracht hun te veel betaalde huur terugbetalen.