Wat kost een verkoopmakelaar?

door | okt 13, 2019 | Kosten makelaar, Verkoopmakelaar

Wat kost een verkoopmakelaar? Dit is vraag die wij vaak voorbij zien komen. De grootste kosten bij de samenwerking met een verkoopmakelaar is de courtage. De courtage van een makelaar is een vooraf vastgesteld percentage die de verkoopmakelaar ontvangt bij de verkoop van jouw huis.

Ook worden er altijd opstart kosten gerekend. Zodat de makelaar de eerste stappen van het verkoopproces kan financiëren. Ook kan het nog voorkomen dat er een verkoop succes fee wordt opgenomen in het contract. Hiervoor wordt er gekeken naar het verschil tussen de prijs waarvoor het aangeboden wordt en de verkoop prijs.

Bij VK Makelaars zijn wij duidelijk en transparant. Verder is bij ons afspraak ook echt afspraak. Dit houdt in dat wanneer jij voor ons kiest, er geen hoge opstartkosten zijn of verborgen courtages. Wij zijn geen prijsvechter, maar leveren de kwaliteit die je verwacht voor een eerlijke prijs. We vertellen je hieronder graag nog wat over de kosten van een verkoopmakelaar.

Percentages

De traditionele makelaar rekent meestal een percentage van de verkoopopbrengst als courtage. Dit varieert tussen de 1,2% en 1,8% van de verkoopopbrengst / (bruto) verkoopprijs. Vaak is het wel het geval, hoe hoger de waarde van de woning, hoe lager de courtage en vice versa.

Succesfee

Ook wordt er door de makelaar vaak een ‘succes-fee’ voorgesteld. Je krijgt dan 2 opties:

  1. Een vaste courtage van x procent van de opbrengst of gewoon voor een vast tarief
  2. Een wat lagere aantrekkelijke vaste courtage tot een bepaalde verkoopprijs plus een succesfee over alles wat boven die vastgestelde prijs ligt.

De tarieven van verkoopmakelaars zijn uiteenlopend en afhankelijk van:

  • De keuze voor een traditionele makelaar of een internetmakelaar.
  • De waarde van een woning. Hoe duurder de woning, hoe hoger vaak de courtage.
  • De regio waar je woont. In sommige regio’s wordt heel erg op prijs geconcurreerd door verschillende makelaars. Bijvoorbeeld Amsterdam en Apeldoorn.

Twee voorbeelden van mogelijke offertes:

Optie 1: Vaste commissie

Bij verkoop 1,2% incl. btw over de uiteindelijk behaalde verkoopprijs.

Optie 2: Vaste prijs met een bonus (of succesfee)

Bij verkoop t/m € 300.000 een commissie van 1% incl. btw

Alles boven de € 300.000 10% over het verschil

Kies je voor optie 2 en wordt de woning verkocht voor € 310.000 dan betaal je aan courtage:

1% over € 300.000 = € 3.000

10% over € 10.000 = € 1.000

Totaal: € 4.000 (exclusief opstartkosten)

Theoretisch gezien was je dus met optie 1 goedkoper uit geweest. Maar denk er wel goed over na dat door het hanteren van die succesfee je makelaar extra geprikkeld was om het maximale voor jou eruit te halen.

Opstartkosten

Er worden altijd opstartkosten berekend. Houd rekening met rond de € 500 aan opstartkosten, natuurlijk verschilt dit per makelaar..

Internetmakelaar

De kosten zijn ongeveer € 1.300 inclusief btw. Bij een internetmakelaar voer je zelf de tijdrovende taken uit, denk hierbij aan de bezichtigingen en de foto’s maken voor Funda.

Houd er wel rekening mee dat de meningen er erg over verdeeld zijn of een internetmakelaar hetzelfde verkoopresultaat gaat halen als een goede traditionele makelaar.

Tevens worden de kosten bij online verkoopmakelaars voornamelijk vooraf gemaakt. Dit houdt in dat je ook zonder verkoop de makelaars kosten moet betalen.

De kosten van een traditionele verkoopmakelaar

Om toch een beeld te krijgen van wat de kosten van een makelaar voor jouw woning kunnen zijn, kan je deze som maken: je neemt de courtage percentage van de waarde van de woning en hier tel je de opstartkosten bij op.

De gemiddelde waarde van een koopwoning in 2022 is €400.000+. De gemiddelde courtage is ongeveer 1,1% en de opstart kosten ongeveer €500. Dit houdt in dat je bij de verkoop rond de €5000,- betaald.

De gemiddelde waarde van een appartement in 2022 is €315.000. Met dezelfde courtage en vaste kosten bij de verkoop rond de €4000 betaald.

Je kan er vanuit gaan dat per €100.000 dat je woning meer waard wordt je ongeveer €500 meer aan makelaarskosten maakt.

Waarom jij voor VK Makelaars moet kiezen als verkoopmakelaar

Bij VK Makelaars staat persoonlijke aandacht voorop, daarom nemen onze verkoopmakelaars meer dan genoeg de tijd om met jou dit proces door te lopen. Wij zijn transparant en eerlijk, daardoor weet jij wat je van ons kan verwachten. Wij hanteren een no cure no pay werkwijze bij het verkopen van een woning. Tot slot zijn wij altijd bereikbaar voor jou om al je vragen te beantwoorden.

Buiten dit alles om worden wij op Funda ook gewaardeerd met een 9,8 als verkoopmakelaar!

Indicatie kosten van een verkoopmakelaar

Onderstaand vindt je een indicatief overzicht van de kosten die je kan verwachten bij de verkoopmakelaarVerkoop Offerte nodig?
Klik HIER om een gratis opname aan te vragen!

De 5 geheime trucs om succesvol een huis te kopen

Vul het formulier in en download de whitepaper.

You have Successfully Subscribed!