10 voordelen van een aankoopmakelaar

door | feb 21, 2023 | Aankoopmakelaar

Tegenwoordig is het gebruik maken van een aankoopmakelaar zeker geen overbodige luxe meer. Het is je vast niet ontgaan dat de afgelopen periode de huizenprijzen stijgen, meer woningen worden verkocht en het aanbod steeds meer afneemt. Als je dan eenmaal je droomhuis hebt gevonden, wil je zeker niet het risico lopen dat het huis naar een andere koper gaat. Ook kan het zijn dat je door de liefde voor het droomhuis verblind wordt. De kans is dan erg groot dat je belangrijke zaken over het hoofd ziet.

Echter zijn er nog veel meer belangrijke voordelen om een aankoopmakelaar te gebruiken, waar je waarschijnlijk nog niet van weet. Lees daarom dit artikel door, dan zullen de 10 voordelen van het gebruiken van een aankoopmakelaar je snel duidelijk worden.

Dit zijn de 10 voordelen als je een aankoopmakelaar hebt:

  1. Je krijgt vaak een betere bezichtigingsplek. Veel makelaars reserveren alle eerste bezichtigingsplekken alleen voor kijkers mét een aankoopmakelaar.
  1. De kans dat je bouwkundige problemen over het hoofd ziet is stukken kleiner. Bij NVM en VBO aangesloten aankoopmakelaars horen bouwkundige kennis te hebben en bouwkundige problemen te horen signaleren.
  1. De aankoopmakelaar hoort alle documentatie die bij de woning zit te analyseren en te scannen op problemen of bedreigingen. Denk aan bodemverontreiniging, illegale verbouwingen, kettingbedingen, erfdienstbaarheden, kwalitatieve bedingen, bouwkundige bijzonderheden, etc.
  1. De aankoopmakelaar ‘taxeert’ elke woning waar jullie op gaan bieden. Dat wil zeggen dat de aankoopmakelaar van de woning waar je op wilt bieden gaat zoeken in zijn woning database naar recent verkochte vergelijkbare woningen en van daaruit gaat plussen en minnen om de echte realistische marktwaarde van de woning in de kunnen schatten. Dit is iets wat je als niet-makelaar gewoon niet kan, alleen al omdat je de historische woningdata niet hebt.
  1. Aankoopmakelaars krijgen gewoon heel veel meer strategische informatie los bij verkopende makelaars. Die strategische informatie is cruciaal om zo slim en gericht mogelijk te gaan bieden.
  1. Via de aankoopmakelaar kan jij woningen eerder gemaild krijgen als dat ze op Funda staan.
  1. De aankoopmakelaar heeft geen emotie bij de woning. Jij en/of jouw partner waarschijnlijk wel. En dat moet ook, want je moet verliefd op een woning worden om er te willen wonen. Maar liefde maakt ook blind. De aankoopmakelaar is niet verliefd en blijft scherp.
  1. Een goede aankoopmakelaar fungeert als een soort projectmanager tussen jou, de hypotheekadviseur, de verkopende partij, de taxateur, de bouwkundige keurder en de notaris. Dit is zijn vak en dit doet hij elke dag. Fouten of vergeten taken zijn heel duur als je een huis hebt gekocht. De aankoopmakelaar (nogmaals een goede aankoopmakelaar) voorkomt dure fouten.
  1. Komen er wel problemen na een koop, dan is heeft bij NVM of een VBO aangesloten aankoopmakelaar een team van vastgoedjuristen waar hij altijd gratis support en advies van krijgt. Wij maken daar als aankoopmakelaar ook ongelooflijk veel gebruik van. Daarnaast is de aankoopmakelaar er voor jou ook nog na de overdracht om eventuele problemen te helpen op te lossen. Je staat dus niet in je koude kleren.
  1. Het netwerk dat de aankoopmakelaar heeft is echt heel erg belangrijk. In de eerste plaats onder de makelaars onderling waar gewoon een hele hoop belangrijke informatie wordt gedeeld, gunning kan zijn en reputatie hoog te houden is (een verkoopmakelaar weet dat jij het bij die aankoopmakelaar niet moet verpesten, want ze hebben elkaar nodig). Daarnaast is het netwerk dat de aankoopmakelaar heeft onder taxateurs, bouwkundigen, onderhoudsbedrijven, hypotheekadviseurs, notarissen en ga zo maar door ontzettend fijn, want daar lift jij als klant gewoon vol op mee.

Dit waren de belangrijkste 10 voordelen van een aankoopmakelaar die je moet kennen. Het inschakelen van een NVM aankoopmakelaar is een investering, maar zeker de moeite waard. Je kunt middels een aankoopmakelaar duizenden euro’s besparen op de aankoop. Slecht onderhandelen of verborgen gebreken kunnen een hoop geld kosten, de aankoopmakelaar voorkomt deze zaken.

Naast dat je jezelf ook een hoop tijd en energie bespaart, krijg je dankzij een aankoopmakelaar meer kans op de aankoop van jouw droomhuis. Indien gewenst kan je ook ons eventueel inschakelen als aankoopmakelaar. Heb je nog vragen of twijfel je nog, neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!

De 5 geheime trucs om succesvol een huis te kopen

Vul het formulier in en download de whitepaper.

You have Successfully Subscribed!