De wet opkoopbescherming in Haarlem simpel uitgelegd

door | dec 31, 2021 | Aankoopmakelaar

Per 1 februari 2022 treedt de wet opkoopbescherming in Haarlem in. Wat deze wet inhoudt en wat de gevolgen zijn leggen we je hier simpel uit.
Alle woningen in heel Haarlem met een WOZ-waarde tot €389.000 mag je niet meer zonder vergunning verhuren.

Uitzonderingen
Je komt alleen in de volgende situaties in aanmerking voor deze vergunning:

  1. Je gaat de woning verhuren aan een eerste of tweedegraads familielid (met andere woorden, je koopt een woning, opdat jouw (klein)zoon/(klein)dochter het van jou huurt
  2. Je wilt het voor maximaal 12 maanden gaan verhuren
  3. De woning maakt onderdeel uit van een bedrijfspand of winkelpand
  4. Je bent een woningcorporatie

Deze regels gelden 4 jaar nadat jij de woning in eigendom hebt verkregen.
Op dit moment is het dus zo dat jij als vastgoedbelegger pas na 4 jaar de woning zonder vergunning mag verhuren.

Welke datum is leidend voor het van toepassing laten zijn van de wet opkoopbescherming in Haarlem?
Allereerst gaat het er NIET om wanneer jij een woning hebt gekocht. Het gaat erom wanneer de juridische levering van de woning bij de notaris plaatsvindt en wanneer deze in het kadaster wordt ingeschreven. Als jouw eigendom van de woning na 1 februari 2022 door de notaris wordt ingeschreven in het kadaster, dan is de wet opkoopbescherming voor jou van toepassing.

Voorbeeld: Koop jij op 1 januari 2022 een woning in Haarlem en heeft de notaris de eigendomsoverdracht van deze woning vóór 1 februari 2022 ingeschreven in het kadaster, dan is de wet opkoopbescherming voor jou NIET van toepassing.

Ik heb al een woning in eigendom mag ik deze verhuren?
Als je vóór 1 februari 2022 al eigenaar was van een beleggingspand in Haarlem val je buiten de opkoopbescherming en mag je deze gewoon verhuren van de gemeente. Het maakt niet uit of de woning leeg staat/stond of dat deze verhuurd is/was.

Wat als je een verhuurde woning koopt?
Korter dan 6 maanden
Koop jij een verhuurde woning welke korter dan 6 maanden geleden is verhuurd, dan moet jij een vergunning aanvragen. Deze zal je waarschijnlijk ook gewoon krijgen, maar je moet er goed op letten dat de vergunningen persoonsgebonden zijn. Dus verkoop jij jouw verhuurde woning met een vergunning, dan gaat die vergunning niet over op de nieuwe koper.


Langer dan 6 maanden
Koop je een woning die al langer dan 6 maanden is verhuurd, dan hoef je geen vergunning aan te vragen. De vraag is of je dan wel een vergunning moet aanvragen als de woning in jouw eigendom is en de huurder vertrekt. Antwoord op die vraag vindt je in deze blog.

De 5 geheime trucs om succesvol een huis te kopen

Vul het formulier in en download de whitepaper.

You have Successfully Subscribed!