Waarom zou je een aankoopmakelaar nemen?

door | okt 17, 2018 | Aankoopmakelaar, Onderhandelen makelaar

Je wilt een woning gaan kopen. Je hebt al veel huizen op Funda bekeken en misschien heb je zelfs al woningen bezichtigd. Maar dat nieuwe huis, dat heb je nog niet gevonden, laat staan gekocht. Vrienden die je spreekt hebben hun huis gekocht met een aankoopmakelaar. Waarom zou jij die nemen? Je kan zelf toch ook zoeken, een afspraak maken en beoordelen of de woning je genoeg verleidt om op te bieden?

In de meeste gevallen doe je er verstandig aan om wel een (goede) aankoopmakelaar in de arm te nemen. We hebben een aantal redenen voor je opgesomd:

Met een aankoopmakelaar heb je een voorsprong op de rest van de markt


Een goede aankoopmakelaar maakt een zoekopdracht met zoekprofiel aan in zijn systeem gericht op jouw wensen en verlangens. Van woningen die nieuw worden aangeboden en voldoen aan jouw zoekwens ontvang jij direct melding. Hij houdt dagelijks de markt voor je in de gaten. Ziet hij iets, dan belt hij jou direct op. Deze woningen staan meestal nog niet op Funda en zijn alleen zichtbaar voor de makelaars en hun zoekers. Jij bent de grote meute mensen die op Funda kijken dus voor.

Een aankoopmakelaar opent deuren voor je


Zeker in tijden van een oververhitte huizenmarkt is het belangrijk om een goede plek te krijgen in de vaak lange afsprakenrij van bezichtigingen. Een goede woning op een gewilde plek kan met gemak 30-50 kijkers trekken.

De eerste plekken zijn vaak gereserveerd voor kijkers die met een aankoopmakelaar komen. Dit o.a. omdat deze kijkers in de ogen van de verkoopmakelaar serieus geïnteresseerden zijn en worden bijgestaan door een deskundige die hen zelf aan de hand meeneemt.

Die aankoopmakelaar heeft volledig de tijd tijdens de bezichtiging voor het beantwoorden van alle vragen, terwijl de verkoopmakelaar onder druk staat van de soms extreme drukte aan bezichtigingen. Een aankoopmakelaar opent deuren voor je omdat je met hem op een betere en gunstiger plek binnenkomt voor de bezichtiging.

Voorbereiding van de bezichtiging


Voordat jouw aankoopmakelaar met jou naar de woning gaat kijken begint zijn recherche al. Hij kijkt naar eerdere aanmeldingen van deze woning, naar transacties van woningen in de directe omgeving, hij kijkt in de buurt of er problemen bekend zijn met bijvoorbeeld bodemverontreiniging, fundering of dat er bijvoorbeeld plannen zijn om hoogbouw te realiseren in de directe omgeving.

Ook kijkt hij naar zaken als het bouwjaar van de woning en de risico’s die er met woningen uit die periode kunnen voorkomen (denk aan asbest en gebruik van slechte bouwmaterialen).

Professionele beoordeling en begeleiding tijdens bezichtiging


Jij bent emotioneel betrokken bij de aankoop van je potentieel nieuwe woning. Je aankoopmakelaar niet. Deze kan met zijn expertise en jouw zoekprofiel in gedachten niet alleen objectief naar de woning kijken, maar er ook doorheen kijken. Hij zal je op bouwkundige aandachtspunten wijzen die je zelf niet zullen opvallen, maar hij zal je ook wijzen op bouwkundige kansen en mogelijkheden. En zou je moeten verbouwen, dan weet je makelaar welke verbouwingen je wel en welke niet vergund zult krijgen bij de gemeente.

Onderhandeling


Als jij geïnteresseerd bent in de woning, dan zal je makelaar heel nauwkeurig een bieding voor je voorbereiden. Hij gaat onderzoek doen naar vergelijkbare transacties in de directe omgeving en gaat plussen en minnen met de woning die jullie hebben gezien om tot een goed waardeoordeel te komen. Vervolgens gaat hij dit afwegen met alle informatie die hij heeft los weten te peuteren van de verkoopmakelaar (hoe druk was het, liggen er al biedingen, zijn die goed, wat is de opleverdatum, waarom willen de verkopers weg etc.).

Met gebruik van al deze informatie en zijn jarenlange ervaring komt hij tot een te bieden bedrag. De hoogte hiervan zal vervolgens ook worden bijgesteld aan de hand van o.a. hoe graag jij het wilt hebben, wat je wilt verbouwen en hoeveel budget je hebt en/of uit wilt geven. In die bieding formuleert hij ook welke ontbindende voorwaarden handig zijn om op te nemen, hoe lang het bod geldig is en bijvoorbeeld hoe een bouwkundige keuring als voorwaarde moet worden meegenomen.

Een slimme aankoopstrategie en een goed voorbereide bieding leveren jou als koper heel veel geld op. Een goede aankoopmakelaar verdient zich hiermee altijd dubbel en dwars terug. Particulieren zonder aankoopmakelaar betalen namelijk vaak structureel teveel voor een woning.

Een aankoopmakelaar is juridisch sterk en slim


Na het sluiten van een mondelinge koop, behoedt jouw aankoopmakelaar je voor juridische en contractuele valkuilen. Hij pluist de gehele koopakte voor je uit om er zeker van te zijn dat alle afspraken correct zijn opgenomen, maar ook of er geen zaken in staan die ongunstig voor je uit kunnen pakken.

Na de koop stopt het werk van je aankoopmakelaar nog lang niet. Hij blijft er voor jou bovenop zitten, opdat de gehele route tussen koop en sleuteloverdracht, alle zaken, afspraken en communicatie vlekkeloos verlopen. Bij meer dan de helft van de trajecten komt er altijd wel iets onverwachts op het pad. Denk aan het moeten aanvragen van uitstel financieringsvoorbehoud.


Jouw makelaar is jouw ervaren steun en toeverlaat die je alles uit handen blijft nemen. Zelfs als er na de eigendomsoverdracht zaken aan het licht komen die niet deugen, kun je op hem terugvallen.

De 5 geheime trucs om succesvol een huis te kopen

Vul het formulier in en download de whitepaper.

You have Successfully Subscribed!