Het Haarlems biedsysteem

door | okt 10, 2018 | Aankoopmakelaar, Huis verkopen, Onderhandelen makelaar, Verkoopmakelaar

Wat is het en wat is nou precies het verschil met het Amsterdams biedsysteem?

In onze regio (Zuid-Kennemerland) komt het meest het Amsterdams biedsysteem voor. Voor de crisis was dit veelal het Haarlems biedsysteem. We leggen de werking van dit Haarlemse biedsysteem uit aan de hand van een voorbeeld:

Jij gaat een woning bezichtigen en vindt die helemaal te gek. Van de verkopend makelaar krijg je te horen dat er al een bod ligt. De partij die dit bod heeft neergelegd heeft een nummer 1 positie.

Let op: dit is alleen als het een serieus bod was en dit ook zo door de verkopende makelaar erkent is. Voor jou betekent dit dat je, als je de woning wilt hebben, een eenmalig uiterste bod kan uitbrengen. Wat dan ook doet.

Nog een paar andere kijkers doen ook een uiterste bod. De verkopende makelaar gaat nu alle biedingen bespreken met zijn opdrachtgever (de verkoper). Vervolgens krijgt de eerste bieder een uiterste verkoopvoorstel. Accepteert hij deze, dan heeft hij de woning gekocht. Gaat hij hier niet op in, dan is de verkoper vrij om 1 van de andere bieders te kiezen om zijn woning aan te verkopen.

Het grote verschil met het Amsterdams biedsysteem is:

  • Bij het Amsterdams biedsysteem doet in de laatste ronde de koper een uiterste koopvoorstel aan de verkoper. Bij het Haarlems biedsysteem doet de verkoper een uiterste verkoopvoorstel aan de kandidaat-koper.
  • Bij het Amsterdamse biedsysteem doet in de laatste ronde de koper een uiterste koopvoorstel aan de verkoper. Bij het Haarlemse biedsysteem doet de verkoper een uiterste verkoopvoorstel aan de kandidaat-koper.

De 5 geheime trucs om succesvol een huis te kopen

Vul het formulier in en download de whitepaper.

You have Successfully Subscribed!