Welke kosten zijn aftrekbaar bij de verkoop van je woning?

door | feb 22, 2022 | Huis verkopen

Wat zijn aftrekbare kosten bij het verkopen van je huis?


Veel mensen vragen zich af of de kosten van de makelaar voor de verkoop van hun woning aftrekbaar zijn. Ga jij je huis verkopen of heb je jouw huis net verkocht? Dan is het wel zo fijn om te weten welke kosten die je gemaakt hebt aftrekbaar zijn van de belasting.

Verschil aftrekbare kosten k.k. en v.o.n.

Ook moet er nog een onderscheid gemaakt worden bij de aan/verkoop. Namelijk of de overdracht kosten koper is (k.k.) of vrij op naam (v.o.n.).

Bij vrij op naam betaald de verkopende partij de kosten van de overdracht. De verkopende partij heeft dan de meeste aftrekbare kosten gemaakt. Echter is kosten koper veel vaker van toepassing waardoor jij als aankopende partij meer aftrekbare kosten maakt.

De meeste aftrekbare kosten vind je bij de aankoop van een woning. Voor de verkoop is fiscaal helaas niet heel veel voordeel te behalen. Om je toch goed op weg te helpen leggen wij in dit artikel simpel uit welke kosten fiscaal aftrekbaar zijn en welke niet fiscaal aftrekbaar zijn bij de verkoop van jouw huis.

Hieronder vind je een handig en kort overzicht van de aftrekbare kosten bij de verkoop van een woning:

Kosten                                                               Aftrekbaar of niet
Kosten verkoopmakelaarNiet aftrekbaar
Kosten voor het aanvragen van een energielabelNiet aftrekbaar
Taxatiekosten ivm verkoop van je woningAftrekbaar
 Kosten voor het doorhalen van de hypotheek na de eigendomsoverdrachtAftrekbaar

Aftrekbare aflos kosten hypotheek van de woning

Aflos kosten hypotheek
De kosten voor het doorhalen van (royement) van de hypotheek zijn aftrekbaar. Deze vindt je op de ‘nota van afrekening’ die je voor de sleuteloverdracht van de notaris krijgt. Dat ziet er zo uit:

Aftrekbare kosten van de taxatie

Verder kan het zijn dat je een taxatierapport moeten laten opmaken van jouw huidige huis t.b.v. de financiering van de woning die je gekocht hebt. De kosten voor dit taxatierapport zijn dan ook fiscaal aftrekbaar.

Zorg dus dat je goed deze facturen bewaart en deze kosten als aftrekpost opgeeft bij jouw jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting!

Welke kosten zijn dus niet aftrekbaar bij de verkoop van jouw woning?

Hierboven hebben we inmiddels alle kosten behandeld die aftrekbaar zijn bij de verkoop van jouw woning. De volgende kosten zijn dus allemaal NIET aftrekbaar bij de verkoop van jouw woning:

-Makelaarskosten
-Kosten voor verkoopfoto’s en andere mediabestanden
-Marketingkosten (zoals Funda)
-Kosten voor het energielabel
-Kosten voor Funda
-De kosten van de notaris
-Eventuele kosten aan reparaties of andere kosten om de woning klaar te maken voor de verkoop

Belasting betalen op de winst die ik maak op mijn huis?

Het bedrag dat jij overhoud na aflossing van de hypotheek en na aftrek van alle kosten is onbelast. Over deze winst betaal je dus geen belasting. Zet je dat geld op jouw spaarrekening dan betaal je natuurlijk enkel de vermogensrendementsheffing over je spaargeld.

En let wel goed op: heb je een nieuwe woning gekocht, dan moet je de ‘winst’ uit jouw oude woning stoppen in jouw nieuwe woning. Doe je dat niet, dan mag je niet 100% van jouw nieuwe hypotheek kosten fiscaal aftrekken.

Aftrekbare kosten bij schuld na verkoop

Sinds 2018 is de rente op de lening die afgesloten is om restschuld te betalen niet meer aftrekbaar. Het is mogelijk om de restschuld mee te nemen in de hypotheek van jouw nieuwe huis. Je betaald de restschuld dan maandelijks over een langere periode in plaats van in een keer.

Aftrekbare kosten bij nieuwbouw

Ga je een nieuwbouwwoning kopen? Dan gelden er iets andere fiscale regels. Je koopt een nieuwbouwwoning namelijk altijd Vrij Op Naam, afgekort: V.O.N. Dit heeft tot gevolg dat de verkopende partij (de projectontwikkelaar) de notaris betaald en jij geen notariskosten hebt om fiscaal af te kunnen trekken.

De 5 geheime trucs om succesvol een huis te kopen

Vul het formulier in en download de whitepaper.

You have Successfully Subscribed!