De taxatiewaarde na verbouwing

door | jun 11, 2023 | Taxaties

Je kan als (nieuwe) huiseigenaar extra hypotheeklening krijgen om zo een verbouwing te financieren.

Een verbouwing kan heel klein zijn (zoals een nieuwe keuken) maar het kan ook zijn dat je de woning ondersteboven keert en alles in de woning wilt gaan aanpakken. Misschien dat er niks mis is met de woning, maar dat jij de woning wilt verduurzamen met zonnepanelen bijvoorbeeld.

Wat je ook wilt investeren, in de meeste gevallen kan je hiervoor (extra) geld lenen bij jouw hypotheekbank.

Om deze lening te krijgen zal de bank in de meeste gevallen een taxatiewaarde na verbouwing willen zien in een gevalideerd (=officieel) taxatierapport. We gaan in dit artikel meer in op alles rondom de taxatiewaarde na een verbouwing, dus lees gauw verder!

Wat is de taxatiewaarde na verbouwing?

In een taxatierapport staat standaard de marktwaarde van de woning in de staat waarin deze zich bevindt. Dat noemen we de marktwaarde. Dit is de geschatte waarde die de woning zou opbrengen in de huidige markt op dat moment als deze met fatsoenlijke marketing wordt verkocht.

Naast deze bestaande marktwaarde kan je als taxateur ook berekenen wat een woning waard is als een bepaalde verbouwing heeft plaatsgevonden. Dit wordt als een tweede waarde genoemd in het taxatierapport en dit is de taxatiewaarde óf marktwaarde na verbouwing. Hoe dit er uit ziet, kan je zien in onderstaande afbeelding.

Hoe ziet de taxatiewaarde na verbouwing er uit in een taxatierapport

In een taxatierapport ziet dat er zo uit:

taxatiewaarde na verbouwing
De taxatiewaarde na verbouwing omschreven een taxatierapport.

Wat moet ik regelen als ik een verbouwing wil financieren met (extra) hypotheeklening?

Neem contact op met jouw financieel adviseur en leg hem/haar jouw plannen uit.

  1. Vul deze verbouwspecificatie in. Hier vindt je een voorbeeld van een ingevulde verbouwspecificatie.
  1. Mail de ingevulde verbouwspecificatie naar jouw financieel adviseur.
  1. Vraag de financieel adviseur of je een taxatierapport met een waarde na verbouwing nodig hebt. Soms is een normaal taxatierapport met enkel de huidige marktwaarde al voldoende. Dat is vaak zo als men al heel veel overwaarde heeft op het eigen huis.
  1. Als je een taxatierapport nodig hebt, zoek dan een taxateur die een taxatierapport voor je kan maken. Nb: heb je een taxatierapport nodig in 1 van de volgende plaatsen, dan kunnen wij je hier ook bij helpen: Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Badhoevedorp, Bakkum, Beverwijk, Bloemendaal, Castricum, Cruquius, De Kwakel, Driehuis, Haarlem, Halfweg, Heemstede, Hillegom, Hoofddorp, IJmuiden, Koog aan de Zaan, Krommenie, Lisse, Nieuw-Vennep, Oostzaan, Overveen, Santpoort-Noord, Santpoort-Zuid, Spaarndam, Uitgeest, Velserbroek, Vijfhuizen, Vogelenzang, Westzaan, Wormer, Wormerveer, Zaandam, Zaandijk, Zandvoort en Zwanenburg.
  1. Mail de taxateur de verbouwingspecificatie die jij hebt opgesteld in stap 1.

Hoe berekent de taxateur de taxatiewaarde na verbouwing?

De taxateur zal van de marktwaarde na verbouwing minimaal 3 vergelijkbare referentiewoningen moeten vinden op basis waarvan hij de marktwaarde na verbouwing kan aantonen. Idealiter zijn dit natuurlijk precies dezelfde woningen als dat van het te taxeren object mét de geplande verbeteringen. Maar de praktijk is helaas vaak dat er niet altijd 100% vergelijkbare referentieobjecten voor handen zijn. Daarom gaat een taxateur zo veel mogelijk referentiewoningen onder de loep nemen en plussen en minnen vanuit de verschillende waarde-aspecten die elke woning heeft. Bij waarde aspecten kan je denken aan woonoppervlakte, perceeloppervlakte, niveau van afwerking, ligging, bijgebouwen, et cetera.

Vindt de taxateur mijn begrote verbouwkosten realistisch?

Let goed op dat de taxateur ook zijn/haar mening moet geven in het taxatierapport of de door jou opgegeven verbouwkosten realistisch zijn. We maken heel regelmatig mee dat men in een kluswoning denkt voor €3500,- een keuken en voor €6000,- een badkamer te kunnen vernieuwen. Dat zijn gewoon geen realistische begrote bedragen.

Zorg dat je daarom vooraf goed informatie inwint over de realistische verbouwkosten per bouwdeel in de woning. Neem ook een goede taxateur in de arm die bereid is om vooraf even met je mee te kijken en denken m.b.t. de begrote verbouwkosten. Je moet namelijk voorkomen dat de taxateur in zijn taxatierapport aangeeft dat de door jouw begrote verbouwingskosten niet realistisch zijn. Dit kan namelijk leiden tot een afwijzing van de bank om een lening te verstrekken.

Hoeveel wordt mijn woning meer waard door de verbouwing of verduurzaming?

Om maar gelijk een duidelijk voorbeeld te geven. Een woning met een moderne blauwe keuken van een jaar oud, wordt niet meer waard als je €15.000 investeert in dezelfde moderne keuken in het rood. Zaken die waarde toevoegen zijn bijvoorbeeld:

-Als je woonoppervlakte toe kan voegen (aanbouw, dakkapel, dakopbouw, nokverhoging, et cetera)

-Als je slecht onderhoud aanpakt en daarmee de onderhoudsconditie van de woning vergroot

-Als je gedateerde een keuken en/of badkamer gaat moderniseren

-Als je gaat investeren in duurzaamheid (verbeteren energieprestatie)

-Als je een gedateerde woning gaat moderniseren naar de wensen van vandaag de dag

Het verschilt echt heel erg per geval hoeveel waarde is naar schatting en onderbouwing van de taxateur gaat toevoegen. De afbeelding een stukje hierboven komt uit 1 van onze taxatierapporten. Je ziet daarin staan dat de huidige marktwaarde €720.000 is en de marktwaarde na verbouwing staat op €870.000. Dit betrof de taxatie van een casco woning waar niks in (geen keuken, badkamer, vloeren, wanden en plafonds) en waar de kozijnen helemaal rot waren. De klant ging hier €150.000 investeren in een verbouwing om alles te moderniseren / modern weer op te gaan bouwen. In onze ogen voegde de investering van €150.000 een 100% waarde toe aan het getaxeerde object en zo bleek dat ook uit de referenties die wij hebben geanalyseerd.

Vraag de taxateur om hulp met jouw verbouwspecificatie

Het is niet hier feitelijk vast te stellen wanneer een aanpassing of toevoeging aan een woning zorg voor een hogere waarde van die woning en met hoeveel. Wat je wel zou kunnen doen is vooraf even de door jou ingevulde verbouwspecificatie doornemen met de taxateur en hem/haar vragen of hij/zij een inschatting kan geven over het waarde-effect van de door jouw begrote verbouw- en verduurzamingsplannen.

Vraag dan ook gelijk of de taxateur de begrote bedragen in de verbouwspecificatie realistisch vindt. Houd er wel rekening mee dat niet elke taxateur bereidwillig is om hier in mee te denken en te helpen. Nb: bij ons kan je overigens ALTIJD rekenen op onze hulp met jouw verbouwspecificatie. Neem vandaag nog contact met ons op en ontvang deskundig advies voor jouw verbouwplannen. Wij staan klaar om je te helpen bij het maken van realistische begrotingen en het verkrijgen van inzicht in het waarde-effect van jouw verbouwing. Aarzel niet en vraag nu een vrijblijvend gesprek aan!