Het kan goed zijn dat jij een taxatierapport van een woning laat maken en er 2 getaxeerde waardes in dat rapport staan. En dan zit er waarschijnlijk ook nog een groot verschil tussen die 2 taxatiewaardes.
We leggen je hieruit waarom dat is.
Om deze reden staan er vaak 2 waardes in jouw taxatierapport
De taxateur MOET de woning taxeren in de staat zoals hij die woning aantreft. Vaak is het zo dat er nog huurders is de woning zitten. Dat betekent dat die woning op dat moment ook een verhuurde woning is en ook als verhuurde woning moet worden getaxeerd. Deze eerste waarde noemen we hier ‘WAARDE 1’.
Maar jij hebt deze woning waarschijnlijk gekocht om zelf te gaan bewonen. En jouw bank gaat jou een financiering vertrekken op basis van een onverhuurde woning. Daarom gaat de taxateur ook de ‘normale marktwaarde’ voor jou berekenen. Dat wil zeggen de waarde van die woning zonder huurders erin. Dat noemen we hier in dit voorbeeld ‘WAARDE 2’.
Hieronder vind je een screenshot uit zo’n taxatierapport. Onze klanten hadden deze woning gekocht maar de woning werd toen wij de woning kwamen taxeren nog verhuurt.
Dat betekent dat wij eerst een waarde in verhuurde staat berekenen en opschrijven (waarde 1) en daarna pas de woning in onverhuurde staat berekenen (de ‘normale’ taxatiewaarde – waarde 2).
Wat heeft die lagere taxatiewaarde voor gevolg voor mijn bank of hypotheek?
Als jij een woning hebt gekocht die vrij van huur en gebruik aan jou wordt overgedragen (dus in onverhuurde staat) dan zal dat voor jouw hypotheek of rente geen gevolgen hebben. In principe doet een bank niks met die 1e waarde in verhuurde staat zolang de woning maar onverhuurd aan jou wordt opgeleverd en jij ook echt zelf in die woning gaat wonen. Let wel op dat er duidelijk in de koopovereenkomst staat dat de woning ‘vrij van huur aan jou wordt geleverd’. Dus dat je niet per ongeluk een woning koopt die verhuurt aan je wordt opgeleverd.
Verhuurde woning en toch marktwaarde vrij van huur als 2e taxatiewaarde
Maar het kan ook andersom. Het kan zijn dat jij een taxatierapport van een verhuurde woning laat taxeren en die woning gewoon verhuurd is en verhuurd blijft. Toch valt het je op dat er toch weer 2 taxatiewaardes in het taxatierapport staan namelijk:
Waarde 1: de waarde in verhuurde staat
Waarde 2: de taxatiewaarde van de woning zonder huurder erin
Eigenlijk is die 2e waarde helemaal niet nodig, maar toch moet de taxateur deze verplicht meenemen. Niks meer en niks minder. Dit heeft voor jou geen gevolgen.
Andere redenen dat er een 2e taxatiewaarde in een taxatierapport kan staan.
Eén van de meest voorkomende redenen waarom er verder 2 taxatiewaardes in een taxatierapport staan, is omdat men wil gaan verbouwen. De taxateur moet dan de waarde vóór de verbouwing (dus de huidige staat) en een waarde ná verbouwing berekenen.
Maar daarnaast kunnen er heel veel andere redenen zijn van een 2e taxatiewaarde. Dat noemen we ‘bijzondere uitgangspunten’.
Voorbeelden van bijzondere taxatie uitgangspunten
Men moet bijvoorbeeld weten wat de woning waard is als:
-Een nieuwbouwwoning gereed wordt opgeleverd
-De erfpacht wordt omgezet naar volle eigendom
-Er een stukje grond bij wordt gekocht
-Er een naastgelegen garage of parkeerplaats bij de woning wordt gekocht
-Het bestemmingsplan is omgezet
-En ga zo maar door…
Hulp nodig bij een taxatie?
Hopelijk ben je met deze informatie geholpen. Heb je interesse in een taxatie of ontvang jij graag nog meer informatie over taxaties?
Neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt of hulp nodig hebt bij het taxeren van je huis. Samen kunnen we ervoor zorgen dat je een goed geïnformeerde beslissing kunt nemen over je hypotheek en je huis.