Wanneer telt de oppervlakte van een garage of bijgebouw mee in de BAG?

door | jan 1, 2023 | Taxaties

De BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) rekent volgens de NEN2580 meetinstructie. Dit zijn de spelregels om woningen in te meten waarmee o.a. makelaars en taxateurs ook rekenen. Hierin wordt precies in uitgelegd hoe je de oppervlakte van jouw woning moet uitrekenen en dat van andere ruimtes zoals garages, schuurtjes, balkons, kelders, etc.

In de ‘meetinstructie’ komen begrippen voor als woonoppervlakte, gebouwgebonden buitenruimte (balkons/dakterrassen), externe bergruimte (een berging/schuurtje die niet aan de woning vast zit) en overige inpandige ruimte (o.a. een aangebouwde berging of garage).

De oppervlakte die in de BAG meetelt is de woonoppervlakte + de overige inpandige ruimte samen. Overige inpandige ruimte zijn in de meeste gevallen garages en bergingen die tegen het huis aangebouwd zitten.

Nu is er wat geks aan de hand met hoe de BAG als het gaat om het hanteren van de ‘spelregels’ over meten. En dan specifiek als het gaat om garages of bergingen die tegen het huis zit aangebouwd zijn. Tegen het huis aangebouwd betekent namelijk volgens de officiële nen2580 meetinstructie gewoon ‘overige inpandige ruimte’. Daarbij maakt het niet uit of je binnendoor (via de hoofdwoning) die berging/garage kan bereiken of buitenom.

Het gekke is dat de manier hoe de BAG meet daar anders naar kijkt. Een aangebouwde garage of berging telt SOMS WEL en SOMS NIET mee in de BAG-oppervlakte.

Omdat de praktijkhandleiding BAG voor geen mens te snappen is, leggen wij je hier simpel en visueel uit wanneer je aangebouwde garage/schuur of bijgebouw wel of niet meetelt voor de oppervlakte van de BAG. Dat doen we aan de hand van het schetsen van 4 situaties. Nb: in onderstaande voorbeelden is een ‘Garage’ hetzelfde als een ‘Berging’.

Situatie 1: De woning en de garage zijn tegelijkertijd gebouwd:

Woning en garage uit zelfde bouwjaar


De woning en de garage zijn tegelijkertijd gebouwd. We zeggen dan ook wel ‘ze zijn tegelijkertijd tot stand gekomen’. De garage was dus onderdeel van het oorspronkelijke bouwplan en is niet later bijgebouwd. De garage hoort ook voor 100% bij de woning. Het is dus niet zo dat 1 deel van de garage hoort bij het huis van de buren. Het is hier nu niet relevant of je binnendoor en/of buitenom de garage kan bereiken.
De oppervlakte van de garage TELT HIER WEL MEE voor de BAG oppervlakte.

Situatie 2: De garage is later pas bij de woning gebouwd en is NIET binnendoor bereikbaar:

De garage is later bij de woning gebouwd. De woning komt immers uit bouwjaar 2000 en de garage komt uit bouwjaar 2022. De garage is ook niet binnendoor bereikbaar. In dit geval TELT de oppervlakte van de garage NIET MEE voor de oppervlakte van de BAG.
Let op: zou de garage wel binnendoor (via de woning) bereikbaar zijn geweest, dan had de oppervlakte van de garage wel meegeteld voor de BAG. In het volgende voorbeeld laten we dat zien.

Situatie 3: De garage is later pas bij de woning gebouwd en is WEL binnendoor bereikbaar:

De garage is later bij de woning gebouwd. De woning komt immers uit bouwjaar 2000 en de garage komt uit bouwjaar 2022. De garage is WEL binnendoor bereikbaar. In dit geval TELT de oppervlakte van de garage WEL MEE voor de oppervlakte van de BAG.
Dit komt omdat de garage binnendoor bereikbaar is. Let op: als de garage eerst niet binnendoor bereikbaar was, maar je maakt deze op een later moment wel binnendoor bereikbaar, dan zal die vanaf dat moment ook in oppervlakte meetellen voor de BAG.

Situatie 4: Een woning heeft een vrijstaande garage (ongeacht wanneer de garage gebouwd is):

In beide bovenstaande gevallen telt de oppervlakte van de garage NIET mee voor de BAG oppervlakte van de woning omdat deze geheel los van de woning staat.