Wat als de taxatiewaarde hoger is dan de koopsom?

door | aug 15, 2023 | Startersadvies, Taxaties

Wat als de taxatiewaarde hoger is dan de koopsom? Een interessant scenario dat gevolgen kan hebben voor kopers, verkopers en hypotheekverstrekkers. In dit artikel verkennen we de implicaties en bieden we nuttige inzichten om met deze situatie om te gaan. Ontdek hoe je kunt profiteren van een hogere taxatiewaarde en eventuele uitdagingen kunt overwinnen.

De taxatiewaarde is hoger dan de koopsom, en nu?

Het gebeurt vaak dat een taxatiewaarde hoger is dan de koopsom. Niet gevreesd, dit heeft voor jou als koper in principe geen negatieve gevolgen. Sterker nog: als het verschil groot genoeg is, dan kan het zelfs betekenen dat je hierdoor in een lagere risicoklasse wordt geschaald en hierdoor een lagere hypotheekrente mag gaan betalen.

Let wel op! De notaris is wettelijk verplicht om overdrachtsbelasting te heffen over de marktwaarde van een woning. Als de notaris van jou het taxatierapport te krijgt óf de notaris leest ergens in de ontvangen hypotheekstukken dat er een taxatiewaarde is die hoger is dan de koopsom, dan zal hij/zij overdrachtsbelasting moeten hebben over de taxatiewaarde. Zorg dus dat je de taxatiewaarde en het taxatierapport nergens deelt met de notaris (als deze hoger is dan de koopsom).

Wat als de taxatiewaarde lager is dan de koopsom?

Als koper wordt het wel een probleem als de taxatiewaarde lager is dan de koopsom. Je kan namelijk niet meer lenen bij de bank dan de taxatiewaarde.

Voor verkopers kan een lagere taxatiewaarde ook negatieve gevolgen hebben. Het kan leiden tot onderhandelingen over de verkoopprijs, waarbij de verkoper mogelijk genoegen moet nemen met een lagere prijs of aanvullende maatregelen moet nemen om de deal te laten slagen. Dit kan leiden tot frustratie en teleurstelling, vooral als de verkoper oorspronkelijk een hogere verwachting had van de waarde van het huis.

Daarnaast kan het ook gevolgen hebben voor hypotheekverstrekkers. Zij zijn voorzichtig met het verstrekken van leningen op basis van de werkelijke waarde van het onroerend goed, omdat dit hun risico’s beperkt.

Betaal ik dan minder overdrachtsbelasting als de taxatiewaarde LAGER ligt dan de koopsom?
Nee, de notaris heft overdrachtsbelasting over het hoogste bedrag. Is de koopsom hoger dan de taxatiewaarde, dan heft de notaris overdrachtsbelasting over de koopsom.

Wat vindt de bank ervan als de taxatiewaarde hoger is dan de koopsom?

Als het een groot verschil is, dan zal de bank aan de taxateur om een verklaring vragen waarom de taxatiewaarde zoveel hoger is dan de koopsom. Redenen hiervan kunnen bijvoorbeeld zijn doordat de secundaire voorwaarden waarmee gekocht is erg gunstig waren. Bijvoorbeeld omdat er zonder financieel voorbehoud is gekocht. Een andere reden kan zijn dat er gewoon heel goed onderhandeld is door koper.

Hulp nodig bij een taxatie?

Jij weet dus nu inmiddels wat je moet doen als de taxatiewaarde hoger is dan de koopsom. Heb je interesse in een taxatie of ontvang jij graag nog meer informatie over taxaties?

Neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt of hulp nodig hebt bij het taxeren van je huis. Samen kunnen we ervoor zorgen dat je een goed geïnformeerde beslissing kunt nemen over je hypotheek en je huis.