Wat is een erkend taxateur en wat doet hij/zij?

door | mrt 24, 2023 | Taxaties

Wat is een erkend taxateur? Een erkend taxateur heeft de officiële diplomering om officiële taxatierapporten te mogen maken. Om taxateur te worden moet een zeer intensieve opleiding gevolgd worden en het behalen van het diploma is niet eenvoudig.

Eenmaal gediplomeerd sluit de taxateur zich aan bij een vastgoed register. Voor woningen is dat vastgoedregister het NRVT. Voor commercieel onroerend goed is dat het TMI.

De erkende taxateur werkt volgens zeer strikte richtlijnen en regels. In de uitwerking van zijn taxatierapport dient dit strikt te gebeuren volgens validatie instructies. Een getaxeerde waarde dient ten alle tijden onderbouwd te worden in het taxatierapport. Dat is misschien makkelijk als een waarde van een flatje gemaakt moet worden waar er elke maand wel 3 soortgelijke van worden verkocht in het gebouw.

Maar zo makkelijk is het in de praktijk niet altijd. Misschien dat er huurders in de een woning zitten, de woning op erfpachtgrond staat, er lokale regels zijn die het gebruik van een pand beperken of misschien dat er waardes uitgerekend moeten worden van situaties uit een ver verleden óf situaties die nu nog niet bestaan (bijvoorbeeld een waarde na verbouwing).

De taxateur moet zich ook jaarlijks verplicht laten hercertificeren door bijscholing te volgen. Ook kan de taxateur 20 jaar lang worden aangesproken op een taxatierapport dat hij heeft opgesteld.

Dit alles bij elkaar verklaart ook o.a. waarom taxatierapporten zo duur zijn.

Wat is dan een ‘niet erkend taxateur’?

Dat kan jij ook zijn. Op het moment dat jij zegt tegen een vriend: ik schat dat jouw huis €500.000,- waard is, dan is dat eigenlijk ook een vorm van een taxatie. Uiteraard niet een taxatie waar men iets mee kan, maar het is een taxatie. Daarom is het ook zo dat een taxateur die woningen of bedrijfspanden taxeert, gewoon altijd een ‘erkend taxateur’ is. Een ‘niet erkend taxateur’ kan namelijk geen officiële taxatierapporten uitbrengen.

Gebruik maken van een erkend taxateur?

Een erkend taxateur heeft niet alleen toegang tot een uitgebreide database van verkochte woningen, maar zal ook rekening houden met alle factoren die van invloed zijn op de waarde van een woning, zoals de locatie, staat van onderhoud, bouwtechnische aspecten en juridische beperkingen. Dit zorgt voor een nauwkeurig en betrouwbaar rapport dat voldoet aan de geldende wet- en regelgeving.

Heb je een taxatierapport nodig, neem dan even contact met ons op. Dit is altijd kosteloos en vrijblijvend en we reageren altijd binnen 1 dag.

Dit is het werkgebied van onze erkende taxateurs: Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Badhoevedorp, Bakkum, Beverwijk, Bloemendaal, Castricum, Cruquius, De Kwakel, Driehuis, Haarlem, Halfweg, Heemstede, Hillegom, Hoofddorp, IJmuiden, Koog aan de Zaan, Krommenie, Lisse, Nieuw-Vennep, Overveen, Santpoort-Noord, Santpoort-Zuid, Spaarndam, Uitgeest, Velserbroek, Vijfhuizen, Vogelenzang, Westzaan, Wormer, Wormerveer, Zaandam, Zaandijk, Zandvoort en Zwanenburg