Wat is het verschil tussen de taxatiewaarde en de verkoopwaarde?

door | mrt 28, 2023 | Taxaties

Je hebt je huis laten taxeren bij een erkende en onafhankelijke taxateur. Middels je ontvangen taxatierapport ben je op de hoogte van de waarde van je woning. Helaas is het toch nog niet gelukt om voor deze prijs een koper te vinden.

Hoe komt dit? Is het taxatierapport onjuist? Hoe ontstaat er een verschil tussen taxatiewaarde en verkoopwaarde?

In dit artikel leggen we je uit wat de taxatiewaarde en de verkoopwaarde zijn. Ook leggen we je gelijk uit wat het verschil tussen de taxatiewaarde en de verkoopwaarde is, dus lees verder!

Wat is de taxatiewaarde?

De taxatiewaarde is hetzelfde als de marktwaarde.  Dit is volgens de officiële definitie:

“Het geschatte bedrag waartegen vastgoed zou worden overgedragen op de ‘waardepeildatum’ tussen een bereidwillige koper en een bereidwillige verkoper die onafhankelijk van elkaar handelen na behoorlijke marketing, waarbij de partijen met kennis van zaken, prudent en niet onder dwang zouden hebben gehandeld.”

Simpel gezegd: dit zou op papier door de markt betaalt moeten willen worden als een woning op een zeker moment te koop zou worden aangeboden in de toestand zoals die woning zich dan (verhuurd of onverhuurd, super strak of helemaal verloederd) bevindt.

Ook is er dan geen sprake van dwang, omdat de woning van de bank verkocht moet worden bijvoorbeeld. Die ‘die waardepeildatum’ is erg belangrijk. Die kan namelijk vandaag zijn, morgen zijn, volgende week zijn, maar kan ook 10 jaar in het verleden liggen.

Wat is de verkoopwaarde?

De verkoopwaarde is de waarde van wat een koper ook daadwerkelijk feitelijk betaald heeft voor die woning.

Wat is het verschil tussen de taxatiewaarde en de verkoopwaarde?

De taxatiewaarde is een theoretische waarde op papier. Als wij jouw woning taxeren voor €500.000 wil dat ook niet zeggen dat jouw woning daadwerkelijk voor €500.000 verkocht wordt volgende week.

Maar het is wel de waarde die wij kunnen verklaren en onderbouwen op papier. Hoe de markt gaat reageren, dat is aan de markt. We hebben een hele gekke tijd meegemaakt dat woningen telkens vér boven de taxatiewaarde werden verkocht. De verkoopwaardes bleken dus hoger te liggen dan de taxatiewaardes. We zitten nu weer (ten tijde van het schrijven van dit artikel) in een tijd wat de taxatiewaardes veelal hoger liggen dan de verkoopwaardes.

Dat komt weer omdat de markt nu weer snel aan het zakken is en de prijzen van verkochte woningen en de prijsindexcijfers weer achterlopen op de markt zelf. De taxatiewaarde en de verkoopwaardes zijn heel vaak hetzelfde, maar KUNNEN dus van elkaar afwijken.

Heb jij net je huis laten taxeren voor €500.000 en wil jij nu een bieding doen op een nieuwe woning. Zorg dan niet dat je klakkeloos uitgaan van de taxatiewaarde van wat je huis nu opbrengt. Laat je goed adviseren door een erkende hypotheekadviseur alvorens je je biedingsbedrag vaststelt.

Het regelen van een taxatie

Nu weet jij duidelijk het verschil tussen de taxatiewaarde en de verkoopwaarde! Wil jij graag je huis verkopen? Dan kun je bij ons terecht indien je behoefte hebt aan een taxateur of verkoopmakelaar.

Wij kunnen je in ieder geval van dienst zijn in de volgende gebieden:

Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Badhoevedorp, Bakkum, Beverwijk, Bloemendaal, Castricum, Cruquius, De Kwakel, Driehuis, Haarlem, Halfweg, Heemstede, Hillegom, Hoofddorp, IJmuiden, Koog aan de Zaan, Krommenie, Lisse, Nieuw-Vennep, Overveen, Santpoort-Noord, Santpoort-Zuid, Spaarndam, Uitgeest, Velserbroek, Vijfhuizen, Vogelenzang, Westzaan, Wormer, Wormerveer, Zaandam, Zaandijk, Zandvoort en Zwanenburg.

Bel of app Floris op 06-47470404 of floris@vkmakelaars.nl of vul even dit formulier in. Mocht je nog vragen of behoefte aan meer informatie hebben, dan mag je ook altijd vrijblijvend contact met ons opnemen!