Welke verkoopprijs mag ik hanteren als ik een verhuurde woning wil verkopen aan mijn kind?

door | dec 7, 2022 | Fiscaal advies, Huis verkopen, Taxaties

In deze blog hebben we je al uitgelegd hoe je zo goedkoop mogelijk een huis kan verkopen aan je kind. Maar hoe zit dat als je een verhuurde woning wilt verkopen aan je kind? We leggen je dat hier simpel uit.

Heb je een woning óf een bedrijfspand die verhuurd wordt aan derden (dus niet aan jouw kind die het wil kopen), dan wordt het interessant. Als die woning in verhuurde staat (dus met de zittende huurders erin) wordt overgedragen bij de notaris aan jouw kind of kinderen, dan mag je als koopsom de taxatiewaarde in verhuurde staat hanteren. Hoe dit werkt leggen we uit met een simpel voorbeeld, want het is belangrijk dat je dit goed snapt.

Voorbeeld verkopen verhuurde woning aan kind

Piet en Marie hebben een appartementje in Amsterdam dat zij verhuren aan expats voor €900,- per maand. Zij gunnen het hun kind Bas dat deze beleggingswoning overkoopt. Bas gaat niet zelf in de woning kopen en de huur met de huidige huurders wordt niet opgezegd. De huidige huurders blijven de woning gewoon huren.

Soortgelijke woningen worden in niet verhuurde staat in hetzelfde appartementencomplex voor ca. €300.000 verkocht. De WOZ-waarde is €275.000.

Piet en Marie willen het liefste dat hun zoon Bas zo min mogelijk geld betaalt voor de beleggingswoning. Piet en Marie laten een gevalideerd taxatierapport opstellen van de verhuurde woning. De taxatiewaarde van de woning in verhuurde staat blijkt gelukkig slechts €150.000 te zijn. Piet en Marie mogen nu de beleggingswoning verkopen aan hun zoon Bas voor €150.000.

Waar moet je op letten als je een verhuurde woning verkoop aan je kind?

-De notaris zal vragen om een recent gevalideerd taxatierapport. Let op het moet een gevalideerd taxatierapport zijn dus.

-Van kamerverhuurpanden kan geen gevalideerd rapport worden gemaakt

-Van 1 woning waarin enkel bouwkundig meerdere wooneenheden zijn gemaakt, kan dit ook niet gevalideerd getaxeerd worden. Dat zien we bijvoorbeeld veel bij een bovenwoning waarbij op de 1e en op de 2e etage een appartementje is gemaakt, terwijl die wooneenheden niet kadastraal gesplitst zijn.

-Als jouw kind de woning huurt en die wil het vervolgens kopen, dan dient jouw kind gewoon de marktwaarde vrij van huur en gebruiksrechten te betalen (de marktwaarde in verhuurde staat gaat dan dus niet op).

-Maak geen schijnconstructie door even snel een woning te verhuren aan een kennis om de waarde te drukken voor de fiscus en kort daarna jouw kind zelf in die woning te laten wonen. De belastingdienst prikt hier door heen.

-Let er op dat de overdrachtsbelasting een stuk hoger is, namelijk 10,4% vanaf 2023.

-Ook al is dit artikel met de grootst mogelijke zorg samengesteld, zorg dat je altijd vóórdat je de een verhuurde woning verkoopt aan jouw kind en vóórdat je kosten gaat maken schriftelijk van jouw notaris bevestigd krijgt dat je de woning inderdaad voor de taxatiewaarde in verhuurde staat mag verkopen en overdragen aan jouw kind of kinderen. Neem hierin altijd het zekere voor het onzekere.

Taxatierapport verhuurde staat

Mocht je een taxatierapport nodig hebben in verhuurde staat, dan kunnen wij je goed helpen in regio:
Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Badhoevedorp, Bakkum, Beverwijk, Bloemendaal, Castricum, Cruquius, De Kwakel, Driehuis, Haarlem, Halfweg, Heemstede, Hillegom, Hoofddorp, IJmuiden, Koog aan de Zaan, Krommenie, Lisse, Nieuw-Vennep, Overveen, Santpoort-Noord, Santpoort-Zuid, Spaarndam, Uitgeest, Velserbroek, Vijfhuizen, Vogelenzang, Westzaan, Wormer, Wormerveer, Zaandam, Zaandijk, Zandvoort en Zwanenburg.

Je kan hier een taxatierapport in verhuurde staat aanvragen.

De 5 geheime trucs om succesvol een huis te kopen

Vul het formulier in en download de whitepaper.

You have Successfully Subscribed!