De dodelijke injectie van de (ver)huurmarkt

door | feb 1, 2024 | Verhuurmakelaar

U vraagt zich misschien af hoe het nou in vredesnaam nog mogelijk is dat er nog huurwoningen te huur worden aangeboden. We waren het er toch met zijn allen mee eens dat de verhuurmarkt gewoon moest ophouden te bestaan? Iedereen moet gewoon een koopwoning. Of ze nou voldoende verdienen of niet. Niet voldoende inkomen om te kopen? Dan moet men gewoon bij zijn/haar ouders blijven wonen ongeacht of je nou richting de 40 gaat of niet. Uit elkaar met je partner? Dan moet je maar beter je best doen en gewoon samen blijven wonen tot je elkaar weer leuk vindt óf tot het moment dat iemand zijn slaapzak pakt en in de schuur gaat wonen (ook een goede oplossing trouwens).

Als makelaar hebben wij recent een woning moeten aanbieden voor een klant welke 50m2 was en voor een kale huur van €1400,- per maand. We hadden 60 reacties in 2 uur tijd. U hoort het goed: SLECHTS 60 reacties. Waarom waren dit geen 300 reacties of 500 reacties?

U ziet het: het huidige kabinetsbeleid om de verhuurmarkt volledig uit te schakelen is nog niet voldoende.

De opkoopbescherming, het heffen van een forfaitair rendement op verhuurwoningen, het verhogen van de overdrachtsbelasting naar 10,4%, het invoeren van de middenhuur én het afschaffen van de tijdelijke huurovereenkomsten….het was allemaal niet genoeg.

Immers het doel van het huidige overheidsbeleid was toch echt dat het nou voor eens en altijd afgelopen moest zijn met huurwoningen waar de grote boze huurbazen nog steeds huur ontvangen en rendement (ook al is het negatief) pakken om hun investeringen! Stoute verhuurders!

Het overheidsbeleid moet nóg strenger, want kennelijk zijn er nog steeds mensen die het af en toe lukt om een woning te huren. Schande!

Dus GO Hugo en GO NL overheid met jullie veldslag op de huurmarkt. Houdt vol en zet een tandje bij en dan is eind 2024 er hopelijk niemand meer die een woning huurt of verhuurt!

Update laatste stand van zaken wet vaste huurcontracten en Wet betaalbare middenhuur

Op dit moment is het nog steeds de verwachting dat op 1 juli 2024 de Wet vaste huurcontracten in werking treedt. De ingangsdatum van deze wet is nog niet zeker, omdat er nog een Algemene Maatregel van Bestuur moet worden vastgesteld waarin specifieke groepen worden aangewezen waarmee het wel mogelijk blijft om tijdelijke huurcontracten te sluiten. Het lijkt er bijvoorbeeld op dat er voor de verhuur aan o.a. internationale studenten een uitzondering gemaakt gaat worden. Het lijkt er NIET op dat er voor expats een uitzondering gemaakt gaat worden.

Het voornemen is dat de Wet betaalbare midden huur, waarin ook de nieuwe liberalisatiegrens wordt geregeld, ook per 1 juli 2024 ingaat. Dat zou betekenen dat het merendeel van de vrije sectorwoningen geen vrije sector woning meer is en de huur beperkt wordt naar een huurprijs waar vrijwel de meeste verhuurders verlies op zullen gaan leiden.

Meer over dit onderwerp? Check ook ons artikel over ‘waarom niemand meer aan een huurwoning komt in Nederland’.

Dit is een vreselijke en zeer zorgwekkende ontwikkeling waardoor miljoenen woningzoekenden welke alleen terecht kunnen op de huurmarkt dakloos dreigen te raken. Ondanks alle advies (o.a. van de Raad van State) zet het huidige kabinet op dit moment de plannen nog steeds door. Verhuurders en vastgoedinvesteerders zijn altijd hard nodig (weliswaar onder eerlijke spelregels) in het faciliteren van huisvesting voor een breed aantal doelgroepen.