Wat is een verkoopmakelaar en hoe kies je er een?

door | apr 27, 2022 | Verkoopmakelaar

Wat is een verkoopmakelaar? Een makelaar is iemand die bemiddeld in de koop, verkoop, huur, verhuur en andere onroerend goed zaken. Sinds 2001 kunnen mensen zonder makelaarsdiploma aan de slag als makelaar.

Wat is een verkoopmakelaar die gecertificeerd is? Dit is een makelaar die ingeschreven staat in het register van makelaars. Hier kan een makelaar alleen ingeschreven worden wanneer de makelaar hiervoor gestudeerd heeft.

Wat is een verkoopmakelaar en wat is anders dan een gewone makelaar? Een verkoopmakelaar houdt zich voornamelijk bezig met het verkopen van de woning. Verder zijn er ook nog aankoopmakelaars. Deze kan ingeschakeld worden wanneer jij een huis wilt aanschaffen.

Wat is een verkoopmakelaar en wanneer schakel jij deze in? Een verkoopmakelaar schakel je in op het moment dat jij besloten hebt dat je jouw huis wilt verkopen. Je kan er voor kiezen om zelf de rol van makelaar op je te nemen echter bezit de makelaar over meer kennis en ervaring.

Dit zorgt ervoor dat de verkoopmakelaar meer op de hoogte is van de verschillende factoren waarmee er rekening moet worden gehouden. Ondanks de kosten vergemakkelijkt de makelaar het verkopen van je huis.

Wat is een verkoopmakelaar

Om duidelijkheid te geven wat een makelaar doet, hebben we de volgende taken van de makelaar beschreven:

Vooronderzoek

Het eerste wat een makelaar doet voordat jij deze ontmoet is zoveel mogelijk informatie verzamelen over het huis. De makelaar kijkt naar soortgelijke huizen die in de wijk verkocht worden en wordt de kadaster geraadpleegd.

Eerste bezoek

Wat doet een makelaar bij het eerste bezoek? Bij het eerste bezoek komt de verkoopmakelaar kennis maken en het huis bekijken. Ook bekijkt de makelaar de wijk, de straat, het huis en de staat waarin deze zich verkeren.

Tijdens dit eerste bezoek kan jij je wensen met de makelaar delen. Denk hierbij over een gewenste verkoopprijs voor het huis of welke onderdelen van de verkoop jij zelf zou willen regelen.

Vastleggen van de afspraken

De afspraken tussen de verkoopmakelaar en de verkopen worden officieel gemaakt in een opdracht tot dienstverlening. Hierin staan afspraken zoals de makelaars kosten vastgesteld of welke taken de makelaar voor jou gaat uitvoeren.

Verder staat hierin welke kosten er betaald moeten worden wanneer er tussendoor besloten te wisselen van verkoopmakelaar.

Het te koop aanbieden van het huis

Voordat het huis te koop wordt gezet zorgt de verkoopmakelaar er voor dat er kloppende plattegronden van het huisgemaakt zijn en dat er foto’s van de verschillende ruimtes zijn. Ook zet de makelaar het huis op Funda.

Verder deelt de makelaar verkooptips voor het huis. Deze tips kan je ook vinden bij onze blog met tips om je huis te verkopen.

Wat doet een makelaar bij bezichtigingen

De makelaar regelt alles rondom de bezichtigingen. De makelaar plant ze in, laat weten wanneer ze zijn en leidt geïnteresseerde rond in het huis.

Het is beter als jij niet aanwezig bent bij bezichtigingen. Dit komt omdat de kopers dan het idee hebben dat ze op bezoek zijn in plaats van hun toekomstige huis te bekijken. Verder voelen ze zich niet vrij om bepaalde gebreken te benoemen.

Vaak krijg je te horen van de verkoopmakelaar hoe de bezichtigingen verliepen.

Wat doet een makelaar

Onderhandelen

Wat doet de verkoopmakelaar na de bezichtigingen? Als de kijkers enthousiast zijn over het huis verzameld hij alle boden die gedaan zijn.

Wanneer er geen bod is dat naar wens is gaat de makelaar met geïnteresseerde onderhandelen om tot een voorstel te komen dat voor beide partijen acceptabel is.

Het verkoopcontract maken

Wat doet de verkoopmakelaar nadat jij en de kopers het eens zijn over de prijs? De makelaar zorgt ervoor dat alle afspraken juist op papier staan, zodat er een officieel verkoopcontract is.

Wat doet een makelaar bij de sleuteloverdracht

Voordat de verkoopmakelaar de sleutel overhandigd doet deze nog een laatste inspectie. Dit dient als controle dat het huis zich in de staat bevindt zoals deze beschreven is in het verkoopcontract.

Als alles klopt geeft de verkoopmakelaar akkoord om naar de notaris te gaan. Hier wordt het verkoopcontract officieel getekend. Dit is vaak ook het laatste contact dat je hebt met de makelaar.

Wat zijn de kosten van de verkoopmakelaar?

Vaak worden de kosten van de verkoopmakelaar vastgesteld in de samenwerkingsovereenkomst. De meeste makelaars vragen een percentage van de verkoopprijs. Dit is bekend als courtage. Wil je hier meer over lezen? Bekijk dan onze blog over courtage.

Volgens een onderzoek van de NVM zijn de kosten van de verkoopmakelaar gemiddeld 1,38% van de verkoopprijs. Echter zijn er ook uitschieters. Zo heeft de duurste makelaar een courtage van 2,12% en de goedkoopste kost 0,5% van de verkoopprijs.

De kosten van de verkoopmakelaar zijn dus afhankelijk van de waarde van uw huis. Een gemiddeld huis kost anno 2022 €369.000,-. Bij een gemiddelde courtage van 1,38% liggen de kosten van makelaars rond de €5100,-.

Sommige makelaarskantoren hanteren een vooraf vastgestelde prijs. Volgens het NVM liggen de prijzen hier tussen de €1500,- tot €7000,-.

Overigens is er ruimte om te onderhandelen over de kosten van de verkoopmakelaar. Aangezien dit een van de weinige dingen is waarop makelaars zich op kunnen onderscheiden.

Wat zijn de kosten van een verkoopmakelaar?

Waar moet je op letten bij het kiezen van een verkoopmakelaar?

Er wordt aangeraden om meerdere verkoopmakelaars te spreken voordat er een verkoopcontract getekend wordt. Dit raden wij aan aangezien er een aantal factoren invloed kunnen hebben op jouw gevoel over de makelaar.

De factoren waar je op moet letten bij het kiezen van een makelaar zijn:

  • Beoordelingen
  • Recent verkochte woningen
  • De kosten
  • De verwachte opbrengst
  • De verkoopsnelheid van de makelaar
  • De grootte van het makelaarskantoor
  • De reactie van de makelaar op jouw huis

Maar je moet zelf kiezen waar jezelf op wilt letten bij het kiezen van een verkoopmakelaar.

De 5 geheime trucs om succesvol een huis te kopen

Vul het formulier in en download de whitepaper.

You have Successfully Subscribed!