Bodemrapportages kunnen vaak ontzettend lang en uitgebreid zijn. We zien dit vooral bij bodemrapportages in stedelijke gebieden met veel oude wijken. Deze rapportages kunnen soms wel 40-70 pagina’s groot zijn. Als jij een koper van een huis bent waar je zo’n rapport krijgt, dan is het feitelijk onmogelijk om je hier doorheen te wurmen. Zie bijvoorbeeld dit lastige bodemrapport van de Amaliastraat in Amsterdam. Daarom leggen we je in dit artikel uit wat je misschien beter kan doen in 3 simpele stappen:
Stap 1
Zoek allereerst in dat bodemrapport het adres op van de woning waar jij de bodemgesteldheid van wilt weten. Stel het gaat om het adres ‘Dorpsstraat 83’. Dat kan je heel makkelijk en snel zoeken in het bodemrapport naar dat adres via de zoekfunctie. Bij Windows pc’s kan dat met de knoppen CTRL-F en bij Apple met de knoppen Commend-F.
Focus je eerst op de informatie die je ziet staan bij het adres zelf. Dus filter even alle vele andere locaties die genoemd worden in het rapport weg. In een bodemrapport begint het ergens met een bepaalde locatie en die wordt dan vaak gevolgd met een hele lange rits aan verschillende stukken informatie die allen betrekking hebben op die locatie. Je moet echt goed op blijven letten tot de lange brei aan info weer over gaat in een nieuwe locatie (een nieuw adres). Maar het adres van de woning waar jij informatie van wilt hebben is het belangrijkst. Maak daarom dus het zoeken voor jezelf echt even makkelijk door snel te zoeken in het lange bodemrapport naar het adres van de woning met de toetsenbordcombinaties CTRL-F (Windows pc’s) of Commend-F (bij Apple pc’s) .
Heb je dat adres gevonden? Zoek dan daaronder naar het stukje waar ‘Conclusie’ staat en lees of er verontreinigingen en/of olietanks staan op het betreffende perceel. Dat stukje kan er bijvoorbeeld zo uit zien:
Hier lees je dat er diverse troep ligt onder het perceel maar dit een belemmeringen vormt, er geen ernstige bodemverontreinigingen is en bovenal en niks gesaneerd hoeft te worden. Een relatief ‘ok’ uitslag dus en geen saneringen die moeten plaatsvinden (anders had hier bijgestaan dat er saneringen nodig waren).
Heb je trouwens moeite met alle vage begrippen en afkortingen in het bodemrapport? Dat snappen we! In dit artikel leggen we je ook uit wat de meest voorkomende begrippen allemaal betekenen.
Stap 2
Kijk vervolgens naar de ‘Historische verdachte activiteiten in het rapport. Dat kan een lijstje zijn die er ongeveer zo uit ziet:
Met een beetje geluk staat er een NSX-score bij de verschillende historische activiteiten. Een NSX-score is een score die het risico op verontreiniging aangeeft. Elke NSX-score boven de 100 is een risico op verontreiniging. Hoe hoger de NSX-score, des te groter het risico op vervuiling bij de woning. Hierboven wijst de rode lijn als voorbeeld een benzinestation aan met daarbij een NSX-score van 420. Deze activiteit geeft dus aan dat door de aanwezigheid van dit benzinestation in de buurt van jouw woning, het risico op vervuiling bij jouw woning groot is. De groene lijn geeft een onschuldig lijkende activiteit aan, namelijk een vleeswarenfabricage met een NSX-score van 55 (ver onder de 100 dus). Als er dus een bedrijf met een hele hoge NSX-score (hoger dan 100) heeft gezeten in een straal van 25 meter (dit is de straal van waar een bodemrapport naar kijkt) van jouw woning dan geeft dat dus aan dat er een risico op verontreiniging bij die woning aanwezig is.
Stap 3
Je hebt van de verkopende makelaar als het goed is ook een document gekregen dat heet ‘Eigendomsinformatie’ of ‘Kadastraal bericht’ of ‘Kadastraal uittreksel’. Dat ziet er zo uit. Als er bekend is dat de grond bij de woning gesaneerd dient te worden óf als er een bodemonderzoek moet plaatsvinden, dan zal je dat moeten teruglezen op dit kadastrale uittreksel. Je ziet dan een aantekening staan bij het onderdeel ‘Publiekrechtelijke beperking’. Dat ziet er dan als volgt uit:
Als je dat ziet staan, dan moeten er alarmbellen gaan rinkelen bij je. Bij deze woning is iets aan de hand en hier moet verder ingedoken worden om te kijken wat er aan de hand is en wat de gevolgen zijn voor jou als koper of eigenaar van deze woning. Misschien dat het gewoon een kennisgeving van verontreiniging is waar je niks mee hoeft en kan doen. Dit zie je bijvoorbeeld bij de Haarlemse wijk Garenkokerskwartier waar bij veel woningen een melding als hierboven staat en er geen sanering is of noemenswaardige andere gevolgen zijn. Maar het kan ook betekenen dat het wel ernstig is.
Meer zekerheid
Is het je allemaal nog te vaag en onduidelijk? Vraag dan een milieukundig onderzoeksbureau om een advies op afstand óf om een verkennend bodemonderzoek te doen op locatie. Wij hebben diverse goede milieukundige onderzoeksbureaus in heel Nederland zitten. Wil je in contact komen met één van deze adviesbedrijven bij jou in de buurt, vul dan even dit formulier in en wij brengen je met hen in contact (gratis service van ons).
Ben je gewoon op zoek naar een goede aankoopmakelaar om jou (verder) te begeleiden bij de aankoop van een woning waar je naar gekeken hebt. Wij zijn een landelijk opererende aankoopmakelaar en kunnen jou dus helpen in heel Nederland. Neem hier vrijblijvend contact met ons op of bel ons op 023-2052296.