Waar zit nou het waardeverschil in tussen het ene en het andere huis? Dit is goed om te weten als je jouw huis wilt verkopen, maar juist ook als je een huis wilt kopen.
Ik ga het je uitleggen.
Onderhoud
Ieder huis heeft onderhoud nodig. Ik merk dat veel mensen bezig zijn met het verkeerde onderhoud. Bijvoorbeeld proberen voor de verkoop iets cosmetisch te vervangen of oplappen dat niks zal doen met de waarde. Bij onderhoud gaat het om zaken die je structureel goed moet onderhouden om te zorgen dat je huis geen schade op loopt. Denk aan:
• Daken (zoals vervangen oude bitumen daken)
• Goten reinigen
• Buiten schilderwerk uitvoeren
• Hemelwaterafvoeren: verstoppingen en reparaties
• Loodwerk vervangen waar nodig
• Gevelonderhoud
• Kitwerk om de paar jaar nalopen
• Schoorsteen laten vegen
• Houten vloeren binnen onderhouden
• Reinigen oven
• Vervangen rubbers koelkast, badkamerdeurtjes
• Nalopen voegwerk badkamer waar nodig
• Vervangen lekke of kapotte ruiten
• En nog veel meer
Ook zien we graag terug dat het meeste van dit soort onderhoud door vakmensen wordt gedaan en er netjes een dossier met facturen en garantiebewijzen is. Waarom vakmensen? Omdat je als verkoper door de mand valt bij de aankopende makelaar en/of de bouwkundige keurder als slecht werk kosten met zich gaat meebrengen.
Is er met liefde mee omgegaan?
In opvolging van het onderhoud willen we ook graag zien dat er met liefde met de woning is omgegaan. Je kunt er vergif op innemen dat als bij binnenkomst de frontjes van wandcontactdozen ontbreken, de glas-in-loodraampjes er gesneuveld bij hangen en de wc borstel zwart aanslaat, dat dan de hele woning zo mishandelt is. Ik zie het bijna wekelijks. Je hoeft als kijker geen derde medium te zijn om dit twijfels en terughoudendheid te laten oproepen.
Beken je kleur
Is het een ‘kluswoning’? Prima, laat het dan ook maar lekker een kluswoning zijn waar de kopers zich flink kunnen uitleven. Liever niet dat er dan een spik splinter nieuwe roze keuken in zit op een onlogische plek die er dan weer uit gesloopt moet worden.
Is het een ‘instap klare woning’? Dan moet je ook zorgen dat hij af is. Geen lekke ramen, geen stinkend riool, geen defecte oven, geen nog af te werken klusjes. Gewoon: af = af.
Is de woning goed onderhouden, maar is alles gewoon oud en uit de mode? Zeg dit dan ook eerlijk op Funda; ‘goed onderhouden maar te moderniseren’. In praktijk zien mensen vaak niet in dat hun woning tot deze groep behoort. Als dan niet vanaf het begin goed de verwachtingen worden gemanaged voor de makelaar, dan staat die woning te duur en hierdoor lang te koop en wordt niet verkocht. Ik noemde dit in deze eerdere blog ook wel dat mensen hun woning te hoog geprezen hebben.
Beken je kleur en je haalt het maximale uit de verkoop.
Buitenruimte
Heel lullig gezegd, maar als jij een woning hebt van 120m2 groot en er zit een tuintje bij van 20m2 dan zal deze woning altijd (nu en over 100 jaar) de vreemde eend in de vijver blijven en slecht verkopen. Een woning zonder buitenruimte ook. Ja een tuin op het oosten scoort minder hoog dan een zonnige tuin, maar dat is overkomelijk.
Locatie
Dit is een inkopper die iedereen snapt. Locatie, locatie, locatie. Een woning in een populaire buurt in of rondom het centrum omringt met prettige voorzieningen scoort beter dan een woning in de middle of nowhere.
Ligging
Een woning waar constant verkeershinder is door geluid en trilling scoort veel minder goed dan een woning in een autoluwe straat 100 meter verderop. Zelf ben ik meestal geen fan van woningen aan doorgaande wegen.
Indeling
Is de woning logisch en efficiënt ingedeeld. Is de ruimte slim benut, zijn de slaapkamers groot genoeg, bevinden de verkeersruimtes (trappen, overloop, gangen) op slimme plekken, etc.
Maar ook kijken we er naar of de ruimtes in de juiste proporties zijn. Ik ben laatst in een gezinswoning geweest waar een balzaal van een badkamer in zat, terwijl er gebrek was aan 1 slaapkamer.
Verkoop fitheid
Is de woning goed verkoop klaar gemaakt? Zie hiervoor ons artikel over het verkoop klaar maken van je woning.
Goed door de makelaar in de markt gezet
Heel belangrijk dat:
–De vraagprijs niet te hoog, maar ook niet te laag wordt ingezet
-Er een professionele presentatie (foto’s, teksten, etc) gemaakt is
-De biedingsstrategie goed is, maar vooral ook de verkopende makelaar. Er lopen helaas genoeg verkoopmakelaars rond die kansen niet ruiken en dus ook niet benutten.
Die voor meer tips over het verkopen van je huis deze blog.
Is het een goede investering?
En dan de laatste en allerbelangrijkste tip: koop altijd een huis die je ook weer goed kan verkopen! Geef liever wat meer uit voor die woning die wél een tuin heeft, die wél logisch is ingedeeld, die NIET op houten palen staat, die NIET op aflopende erfpacht staat, die op WEL een gewilde plek zit en ook waar ALLE stukken en documenten KLOPPEN als een bus. Bij een huis kopen geldt: pennywise, pound foolish.
Ik weet dat een huis tegenwoordig vreselijk veel geld kost, maar ga niet op de verkeerde dingen bezuinigen. Laat je altijd professioneel bijstaan door een goed aanschreven/aanbevolen aankoopmakelaar en vraag waarom hij vindt dat dit zo’n goede investering is en niet de andere woning(en) die je samen hebt gezien.
Heel veel succes! En bij meer vragen, stuur mij een berichtje of geef een belletje.