10 Gouden tips om te slagen bij het kopen van een huis

door | dec 23, 2020 | Aankoopmakelaar, Onderhandelen makelaar, Startersadvies

Lukt het jullie maar niet om succesvol een huis te kopen? Heb je al vaak een bieding gedaan, maar zonder succes? Wat kan je beter doen om WEL te slagen met het kopen van jouw nieuwe huis?

Wij geven je onze 10 GOUDEN tips bij het kopen van een huis! Je vindt de tips in onderstaande video en we bespreken deze tips ook nog onder de video in de blog.  

Overzicht 10 tips bij huis kopen:

Tip 1 – Financieel

Zorg dat je bij een hypotheekadviseur bent geweest en dat hij/zij in de startblokken staat om voor jou aan de gang te gaan als jouw bod ergens wordt geaccepteerd.

Tip 2 – Aankoopmakelaar

Neem altijd een aankoopmakelaar in de hand met goede beoordelingen en/of iemand die door vrienden/familie is aanbevolen. Over het algemeen geldt dat verkopende makelaars voorkeur geven aan kijkers die zich professioneel laten bijstaan.

Tip 3 – Op de juiste manier zoeken

Ten eerste: STOP met zoeken en gebruik GEEN zoekfilters! Als je gaat zoeken op Funda naar het bestaande aanbod, dan is dit heel vaak al verkocht maar staat het nog niet als verkocht op Funda. Zoekfilters zijn killing. Je loopt hierdoor uitstekende woningen mis.

Stel een automatische zoekopdracht in op Funda of bij jouw NVM aankoopmakelaar. Filter enkel op plaats en de maximale prijs. Meer niet. Geen minimale woonoppervlakte, minimaal aantal slaapkamers, centrale ligging of wat dan ook.

Tip 4 – Snelheid en flexibiliteit

Elke ochtend als jij en je partner aan het ontbijt zitten kijk je naar de mail die je hebt gekregen met nieuwe woning-matches. Kijk die door en geef direct aan jouw aankoopmakelaar door welke woningen jou aanspreken. Snelheid is het sleutelwoord. Doe je dit niet gelijk in de ochtend, dan ben je vaak (in veel regio’s zoals in Haarlem) echt al te laat.

Je contact dus DIRECT jouw makelaar en vraagt hem een bezichtiging voor je te maken. Hoe flexibeler jij kan zijn voor de bezichtigingen, des de groter de kans op slagen.

Tip 5 – Laat je niet gek maken

Als je een huis binnenstapt, laat dan eerst eens JOUW eigen gevoel spreken. Laat je niet gelijk leiden door een makelaar. Ok, je krijgt altijd eerst een intro van de verkopende makelaar met info.

Maar hierna: kijk ZELF rond op jouw gemak en luister goed naar jouw gevoel en de eerste indruk die jij krijgt. Je eerste gevoel heeft vaak gelijk.

Veel mensen laten zich eerst te veel leiden door anderen zonder zelf een mening te kunnen vormen. Maar JIJ bent degene die hier moet gaan wonen! Pas hierna is een mening van een makelaar, partner, vriend, vriendin of ouder belangrijk. A

ls jij onze klant bent willen wij eerst kijken of we een sprankeling in je ogen zien. En als dat zo is, dan gaan we daarna echt de praktische, bouwkundige en juridische kanten met je doornemen.

 

Tip 6 – De vraagprijs bestaat niet

De vraagprijs staat heel vaak geheel los van de marktwaarde van een woning. In onze regio (Haarlem) worden woningen bijna standaard een stuk onder de marktprijs aangeboden om zo veel kijkers te trekken die vervolgens de prijs opstuwen.

Tip 7 – Vertrouw je aankoopmakelaar

Een voorbeeld uit de praktijk. Het kan zijn dat wij je gaan adviseren om €221.000 te bieden op een appartement dat voor €195.000 te koop staat.

Geloof je ons niet? Zie tip 6: de vraagprijs bestaat niet. We hebben dit advies onlangs gegeven aan een klant.

Het was een appartement waarvan er van dat exacte type net 3 verkocht waren van rond de €220.000. De vraagprijs stond echter slechts op €195.000. Er waren (om deze reden) meer dan 80 gegadigden. Ik ga als aankoopmakelaar niet zomaar adviseren om €26.000 te overbieden als daar geen aanleiding voor is óf als die woning dat niet waard is.

Tip 8 – Durf knopen door te hakken

De vraag is niet of jij dat huis wilt kopen. De vraag is of jij enthousiast genoeg bent om op deze woning te gaan bieden. Daar zit een groot verschil in. Het is vrij normaal in onze regio (Haarlem) dat er 80 gegadigden zijn voor 1 huis, 40 kijkers en 20 gegadigden die hierop een bod gaan uitbrengen.

Met een aankoopmakelaar vergroot je jouw kansen enorm, maar we moeten realistisch blijven: we hebben 19 concurrenten.

De statistiek en ervaring leert nu eenmaal dat wij een paar keer zullen moeten bieden. Het is natuurlijk heel raar en stom dat je voor zo vreselijk veel geld zo weinig keuze hebt en zo weinig tijd om te kiezen. We kunnen dit ook niet mooier maken dan het is, maar een zo eerlijk mogelijk beeld van de realiteit waar wij dagelijks mee te maken hebben.

Tip 9 – Benut je financiële positie

Verkoopmakelaars kijken niet naar het hoogste bod. Ze kijken naar het hoogste bod in combinatie met de beste voorwaarden. Vaak is een bod met een beperkt of zelfs geen financieel voorbehoud aantrekkelijker dan het hoogste bod.

Kijk daarom of je de hoogte van het financieel voorbehoud kan beperken. Het meest gunstig is het bieden zonder financieel voorbehoud. Dit kan vaak als ouders garant staan of er is heel veel overwaarde uit de huidige woning.

De meeste mensen hebben niet deze luxe, maar kunnen wel vaak het voorbehoud van financiering wat beperken. Ze kopen dan bijvoorbeeld een woning van €450.000 met een financieel voorbehoud over €400.000. Dat kunnen ze dan doen omdat ze samen €70.000 spaargeld hebben dat ze in het ergste geval bij zouden kunnen leggen.

Tip 10 – Schakel snel

Schakel snel. Je hebt een droomhuis gevonden en gekocht, althans dat dacht je. Na het weekend krijg je een belletje van de makelaar. Het huis is aan iemand anders verkocht terwijl jullie hem gekocht hadden.

Kan dat zomaar? Ja.

Gebeurt dat vaak? Ja, regelmatig.

Hoe kan dat? Er geldt het schriftelijkheidsvereiste: zonder handtekeningen is er geen koop.

Daarom is het belangrijk dat de verkoper z.s.m. zijn handtekening onder het koopcontract heeft gezet. Hierna kan hij de woning een aantal dagen lang (vaak 5 werkdagen) niet aan een ander doorverkopen.

Maar ook hierna is snelheid belangrijk. Als wij een woning aankopen voor onze klanten dan regelen wij diezelfde dag:

  • dat de verkopende makelaar alles heeft om de koopakte in orde te maken
  • dat de bouwkundige keuring is ingepland
  • dat er een taxateur is aangestuurd (deze is nodig voor de financiering)
  • dat er een notaris in de arm wordt genomen

Wees dus ten alle tijden goed voorbereid bij de zoektocht naar een woning!

Tot zover de 10 gouden tips bij het kopen van een huis. Heel veel succes met de zoektocht naar je nieuwe huis! En als wij je hier mee kunnen helpen mag je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij beschikken namelijk over ervaren aankoopmakelaars in Haarlem & omgeving en weten zeker dat we ook jouw droomhuis kunnen vinden!

 

De 5 geheime trucs om succesvol een huis te kopen

Vul het formulier in en download de whitepaper.

You have Successfully Subscribed!