Indien je je huis middels een verkoopmakelaar wilt verkopen, dan wil je natuurlijk dat jouw huis door de allerbeste verkoopmakelaar verkocht wordt. Iemand in wie je écht vertrouwen hebt en die je goed op de hoogte houdt. Een fijne klik is natuurlijk ook niet onbelangrijk.
Een goede voorbereiding is het halve werk, dat weten wij als geen ander. Als verkoopmakelaar krijgen we een hoop verschillende vragen. In dit artikel zullen we de meest gestelde vragen aan de verkoopmakelaar voor jou uitlichten!
Wat doet een verkoopmakelaar precies voor mij?
De verkoopmakelaar is de bemiddelaar tussen de verkopende partij (aan de aanbodkant) en de vragende partijen (geïnteresseerde kopers en de daadwerkelijke koper). De verkopende makelaar is altijd partijdig en behartigd puur de belangen van de verkoper(s).
Hij zal er altijd alles aan (moeten) doen om de woning zo veel mogelijk naar de wensen van verkopers te verkopen. In de meeste gevallen betekent dit voor een zo hoog mogelijke verkoopprijs. Maar in alle gevallen betekent dit voor een prettig en goed georganiseerd verkoopproces, met duidelijke communicatie, transparantie, voldoende inzet, goede marketing en goed advies aan de verkopers.
Waarom zou ik een verkoopmakelaar moeten nemen?
Allereerst: met een ‘verkoopmakelaar’ bedoelen we een full service verkoopmakelaar. Iemand die eigenlijk al het werk voor je uit handen neemt. Reden om dat te verduidelijken is om dat je tegenwoordig ook via ‘doe-het-zelf-makelaars’ je huis kan verkopen. Jij doet dan zelf veel werk waaronder de bezichtigingen.
De (full service) verkoopmakelaar is vooral heel belangrijk voor een slimme verkoopstrategie (bijvoorbeeld het vaststellen van de optimale vraagprijs), zorgen dat kijkers professioneel correct worden geïnformeerd over de woning (en hiermee voldoen aan de mededelingsplicht) en vooral alles op een juiste juridische manier wordt gedaan en vastgelegd (dossiervorming) om zo problemen te voorkomen.
Er komen heel vaak juridische hobbels naar voren bij of vooral na een verkoop. Een goede verkoopmakelaar is altijd gewapend met een waterdicht juridisch dossier welke elke beschuldiging en/of claim van de kopende partij kan afslaan.
Een laatste belangrijke eigenschap van een goede verkoopmakelaar is dat hij de woning door slimme tools in de zetten gewoon veel beter kan verkopen dan een non-professional. Omdat meestal toch het verkoopresultaat telt, levert de investering in een verkoopmakelaar je onderaan de streep juist (veel) geld op.
Wat zijn de kosten van een verkoopmakelaar?
De kosten van verkoopmakelaars kunnen aardig uiteenlopen. Ook kan je nooit echt duidelijk informatie vinden over wat een verkoopmakelaar nou kosten. Daarom hebben wij dit heel overzichtelijk voor je op een rij gezet. In ons artikel ‘de kosten van een verkoopmakelaar’ vind je meer informatie over welke kosten gemaakt zouden kunnen worden.
Gebruiken verkoopmakelaars bepaalde verkoopstrategieën?
Verkoopmakelaars gebruiken zeker slimme manieren om een huis zo goed mogelijk te verkopen. We hebben in dit artikel alles keurig overzichtelijk voor je uiteengezet wat de beste verkoopstrategie is voor de verkoop van jouw huis.
Wat is ons huis waard?
Als huiseigenaar kan je regelmatig wel eens benieuwd zijn wat je eigen huis waard is. Maar hoe kom je daar nu achter? Als je het puur voor eigen interesse wilt weten, dan is met misschien een beetje zonde om daar een heel taxatierapport voor op te gaan stellen. Veel mensen gaan zoeken op internet en komen vaak een gratis online waardebepaling tegen.
Hier vul je wat gegevens over jouw huis in en laat je jouw e-mailadres en telefoonnummer achter. Vervolgens krijg je een modelmatig gegenereerde waarde opgestuurd per mail. Let goed op: dit soort waardebepalingen slaan eigenlijk nergens op. Je kan nooit een goede betrouwbare waarde laten bepalen door een computer.
Als ik als register makelaar-taxateur de waarde van een woning bepaal dan kijk ik o.a. naar de volgende aspecten: woonoppervlakte (ik meet de woning altijd in), de perceeloppervlakte, de kwaliteit en mate van luxe in de afwerking, de doelmatigheid, uitzicht, omgevingsfactoren (gelegen aan drukke weg, onder vliegroutes, naast een zendmast), ligging (in woonwijk, in centrum, etc.), locatie (Amsterdam-centrum of een boerendorp), onderhoudssituatie (spik en span of met rotte kozijnen) en ga zo maar door.
Een modelmatige waardering van jouw woning kan nooit rekening met al deze aspecten houden. Daarom adviseer ik: wil je echt weten wat jouw woning waard is, doe dan een waardebepaling door een erkende makelaar of laat als het echt belangrijk is een taxatie uitvoeren door een register taxateur wonen.
Wat adviseer je om nog op te pakken voor de verkoop?
Bijna altijd als je jouw huis gaat verkopen, dan moet een woning voor het beste verkoopresultaat nog ‘fit’ worden gemaakt voor verkoop. Denk aan kleine klusjes oplossen, wat binnenschilderwerk, troep het huis uit brengen, opruimen en schoonmaken. We hebben een mooi helder overzicht gemaakt met ‘Tips verkoop klaar maken’ welke je kan lezen. Maar voordat je hieraan begint, let op!
We merken heel vaak dat mensen dingen willen aanpakken ter voorbereiding van de verkoop die helemaal niet slim zijn om te doen. Zo heeft het echt geen zin om kapotte vloerdelen te gaan vervangen in een klushuis of om een bergzolder helemaal leeg te halen.
Voordat je onnodig tijd en geld gaat besteden aan het verkoop klaar maken van je woning, doe je er altijd verstandig aan om eerst jouw verkoopmakelaar langs te laten komen. Een ervaren verkoopmakelaar kan jou tijdens zijn/haar bezoek precies vertellen wat je het beste wel en het beste niet kan aanpakken ter voorbereiding op de verkoop.
Wanneer wel of niet een verkoopmakelaar inschakelen?
Het advies is om altijd een verkoopmakelaar in te schakelen als je een woning vrij op de markt gaat verkopen.
Maar wat nu als je jouw woning via gunning wilt verkopen aan een collega, buurman of vriend(in)? In dat geval kan het verstandig zijn om ook een verkoopmakelaar in te schakelen om een ‘deeldienst’ te leveren. De verkoopmakelaar kan dan zorgen dat alles juridisch kloppend gebeurt. Hij zal dan de focus leggen op de mededelingsplicht van verkoper en de onderzoeksplicht van koper en zorgen dat alles juridisch goed in een verkoopdossier komt.
Dat klinkt misschien als hogere wiskunde wat we hier zeggen maar we leggen het je simpel uit aan de hand van een voorbeeld.
Stel jij verkoopt jouw huis met alle goede bedoelingen aan een vriend. Jullie zijn een eerlijke prijs overeengekomen waarvan jullie beide weten dat deze ook marktconform is. Er is geen verkoopmakelaar bij betrokken en de koopakte laten jullie opstellen door een notaris.
Op de dag van de sleuteloverdracht gaan jullie samen nog even naar de woning. En daar gaat het als eerste fout.
De koper stelt dat er allemaal roerende zaken missen in de woning die we zouden achterblijven. De boekenplanken zijn wel, de lampen, de mooie gordijnen en de spiegelwanden. Jij zegt dat die niet bij de koop horen en daar mondeling over gecommuniceerd is, de koper is het niet met je eens. De koper besluit het er maar bij te laten, maar de feestelijke sfeer van die dag is in ieder geval ver te zoeken.
Een week later krijg je een mail van de koper. Er is van alles mis met de woning. Hij stelt dat er allemaal verborgen gebreken zitten in de woning waar ten tijde van de koop niks bekend over was of over verteld is. Er zit flinke schimmel achter de lambrisering, de vloerbalken zijn rot, er is houtworm op zolder ontdekt, asbest achter de cv-ketel, de afzuigkap maakt een raar geluid en ga zo maar door. Flinke stront aan de knikker dus.
Je dacht een goede vriend een groot plezier te hebben gedaan door hem jouw huis te kunnen, maar de verkoop wordt een nachtmerrie en eindigt met dure advocaten.
Natuurlijk heb je wel heel erg pech in dit voorbeeld en gaan we ervan uit dat dit niet zo snel gebeurt. Weet in ieder geval dat je ook een verkoopmakelaar kan vragen om een deeldienst te leveren en jou enkel te begeleiden bij de verkoop aan de bekende. Je betaalt dan een gereduceerd tarief (misschien 1/3e van wat je normaal zou betalen en je bent hiermee veel beter ingedekt voor noodlottige situaties.
Een extra voordeel is dat je gelijk door de verkoopmakelaar kan toetsen of de koopsom die jij in jouw hoofd hebt, marktconform is door de makelaar een waardebepaling te laten maken.
Waarom VK Makelaars als verkoopmakelaar kiezen?
Wij zijn een full service verkoopmakelaar. Daar zijn er veel van. Maar wat ons echt uniek maakt is dat wij maatwerk leveren.
Veel makelaarskantoren werken als een verkoopfabriek met een binnendienst op kantoor welke 70% van al het werk doet en een legertje makelaars in de buitendienst. Daar draait vaak een goede gevestigde naam en een marketingmachine om heen om constant zoveel mogelijk voorraad woningen aan te wenden en te verkopen.
Als overal jou verkoopborden hangen heeft dat ook een aanzuigend effect. Een prima strategie, maar niet voor ons. Bij ons werken alleen makelaars en bij ons heb je altijd met 2 vaste makelaars te maken waarvan 1 het hoofdaanspreekpunt is.
Onze makelaars starten elk verkoopdossier vanaf het begin af aan zelf op en we houden altijd rekening met de specifieke wensen van de klant. Er gaat ontzettend veel tijd in elke verkoopdossier zitten.
Als wij aan het eind van een verkoopdossier terugkijken op hoeveel detailwerk, beantwoorde vragen, gegeven adviezen, kleine handelingen, grote handelingen en vooral maatwerk strategie er is geweest, dan moeten we concluderen dan zien we dat het echt een heel arbeidsintensief dossier is geweest. En dat zijn nog de normale verkoopdossiers. Een makelaar uit een verkoopfabriek kan nooit die tijd en persoonlijke aandacht geven die wij doen. Dit alles levert altijd tot veel betere verkoopresultaten. En met verkoopresultaat bedoelen we de verkoopopbrengst, maar ook de klanttevredenheid en het feit dat onze verkoopdossiers juridisch gezien als een rots in de branding staan (we hebben nog NOOIT een juridisch geschil gehad).