Hoe vind je een goede verhuurmakelaar?

door | sep 29, 2021 | Verhuurmakelaar

Tip 1: Zoek niet specifiek op verhuurmakelaar
Je hebt makelaars die enkel verhuur doen, of makelaars die het hele dienstenpakket (verkoop, aankoop, verhuur, taxaties) doen. Onder die laatste categorie vallen wij ook. Er zijn veel goede ‘verhuurmakelaars’ maar ook veel amateuristische en ongeschoolde verhuurmakelaars.  Zoek daarom niet enkel op de term ‘verhuurmakelaar’ maar ook gewoon op ‘makelaar’.

Tip 2: Aangesloten bij branchevereniging
Het beste is als makelaars zijn aangesloten bij NVM, VBO of VastgoedPro. Deze makelaars hebben kwaliteitsrichtlijnen en erecodes waar men zich aan moet houden, up-to-date werkdocumenten, een database met transacties, verplichte jaarlijkse cursussen om de kennis op peil te houden, een juridische dienst waar ze op terug kunnen vallen en een eigen tuchtrechtspraak voor het geval jij met jouw makelaar in onenigheid belandt.

Tip 3: Check het track record
Kijk wat voor objecten de makelaar te huur heeft of wat hij al verhuurd heeft. Kijk dan naar zijn manier van presenteren. Hoe zijn de foto’s, hoe accuraat is de advertentie, hoe goed zit de tekst in elkaar. Google de makelaar en zoek naar reviews. Dit hoeven niet perse verhuur reviews te zijn, maar mogen ook andere reviews zijn (zolang ze maar een goed beeld geven van de dienstverlening).

Tip 4: Trucs om te checken hoe goed de makelaar is
Een goede makelaar vraagt aan jou of hij de woning mag zien alvorens hij jou een voorstel stuurt. Zegt de makelaar dat hij niet hoeft langs te komen, dan heb je een grote kans dat je met een ‘vlugge Japie’ te maken hebt. De makelaar die wel langs komt; doet het goed als hij….

…veel info vraagt over jouw woning
…al huurreferenties heeft meegenomen
…al informatie heeft opgezocht over jouw woning en deze heeft meegenomen
…jou tips geeft over het verhuurklaar maken
…jou vraagt naar de gewenste doelgroep en wat jij belangrijk vindt bij de verhuur en bij de huurders
…een huurpuntentelling voor jou maakt
…jou kan vertellen waarom je een BENG label moet hebben i.p.v. een oud goedkoop energielabel

Tip 5: Onderbouwing waarde
De makelaar geeft in zijn voorstel een huurmarktwaarde af. Maar heeft hij deze waarde ook onderbouwd met referenties (van andere recent verhuurde woningen)? Zo ja: top! Zo nee vraag dan om huur referenties.

Extra tip: je kan zelf ook een inschatting proberen maken van de huurwaarde van jouw woning. Ga naar  www.pararius.nl en zoek naar jouw straat of wijk. Klik vervolgens op de kaart. Op de kaart kan je vrij overzichtelijk zien wat er in jouw directe omgeving te huur is, hoe groot het is en hoe het er uit ziet. Sla de belangrijkste huurreferenties op door er bijvoorbeeld even een screenshot van te maken.

Tip 6: Marketing
Op welke (verhuur) platformen gaat jouw makelaar jouw woning promoten? Wij werken standaard met Funda.nl, Pararius.nl en Huurwoningen.nl.  Gaat jouw makelaar het enkel in eigen netwerk of op de eigen website promoten, dan is dat te summier. Je wilt een groot bereik hebben en voldoende geïnteresseerden trekken.

Tip 7: Fotografie
Maakt de makelaar zelf de foto’s? Dan is dat echt een dealbreaker. Ga voor een makelaar die een professionele fotograaf bij jou langs stuurt en minimaal professionele foto’s en plattegronden laat maken. Daarnaast zou het handig zijn als er 360 graden foto’s en een video worden gemaakt. 

Tip 8: Kosten verhuurmakelaar
Kijk naar de prijs. Doorgaans is in heel Nederland de prijs van een verhuurmakelaar ca. 1 maand huur excl. btw. Wordt jouw woning verhuurt voor €1000,- dan bedraagt de courtage dus €1210,-
Alles wat ver afwijkt van deze prijsstelling is iets om extra scherp op te zijn. Als wij woningen gaan verhuren voor de helft van het geld, dan kunnen wij nooit de benodigde uren in een huurdossier stoppen die nodig zijn.

Tip 9: Screeningsbeleid!
En dan eigenlijk het allerbelangrijkste: vraag de makelaar welk screeningsbeleid hij heeft. We hebben in deze handige blog een overzicht voor je gemaakt met hoe ons screeningsbeleid van huurders is. Heeft deze makelaar een net zo goed screeningsbeleid, dan is dat mooi, maar zorg er wel voor dat het daadwerkelijk uitvoeren van deze screenings schriftelijk wordt vastgelegd in de opdrachtbevestiging en ook dat jij als opdrachtgever het complete huurdossier in handen krijgt.

Hopelijk dat deze blog je goed op weg heeft geholpen. Wil je verhuren in Noord-Holland en Zuid-Holland, dan kunnen wij je ook helpen met de verhuur. Neem gerust contact met ons op. Je kunt ook meer informatie vinden op onze verhuurmakelaar pagina.