Een VvE inschrijven bij de KvK als je nog geen eigenaar bent

door | jan 16, 2024 | Aankoopmakelaar, Verkoopmakelaar

Het gebeurt regelmatig dat jij als (potentiële) koper van een woning een slapende Vereniging van Eigenaren (VvE) wilt activeren. De basis die elke VvE moet hebben is een inschrijving in de Kamer van Koophandel (KvK).

Als je die inschrijving van de KvK eenmaal hebt, dan kan je deze stappen volgen om de VvE verder te activeren.

Het probleem is echter dat veel kleine appartementsgebouwen nog helemaal geen VvE inschrijving hebben bij de Kamer van Koophandel.

Dit kan een groot probleem zijn voor als jij bijvoorbeeld de koper bent van die woning en jouw bank een KvK inschrijving wilt zien als voorwaarde om de hypotheeklening te verstrekken.

Welke VvE’s hebben nog geen KvK inschrijving?

Alle gebouwen welke na 2008 zijn gesplitst zullen al wel een KvK inschrijving hebben. De notaris (die een splitsing moet verzorgen) is namelijk sinds 2008 verplicht om bij splitsingen waar appartementsrechten ontstonden, een VvE in te schrijven bij de KvK.

Bij woningen die echter vóór 2008 zijn gesplitst loop jij echter wel het risico dat je te maken krijgt met een appartement waar nog helemaal geen KvK inschrijving van een VvE (dus überhaupt geen VvE) is.

Verkoper wil niet zelf de inschrijving bij de KvK (meer) doen

Het is de bedoeling dat een huidige eigenaar van een appartement met medewerking van de andere eigenaren binnen het gesplitste pand, de Vereniging van Eigenaren opricht én deze inschrijft in de KvK.

Het kan echter zijn dat niemand daar moeite voor wilt doen. Ze vinden het vaak prima als jij als koper de VvE wel alvast gaat inschrijven bij de KvK. Echter, zo lang jij nog geen eigenaar bent kan je dat niet zomaar alleen doen. Hieronder leggen we daarom uit hoe jij als toekomstige eigenaar een VvE kan inschrijven bij de KvK.

Als toekomstig eigenaar de VvE inschrijven bij de KvK in 7 stappen

Stap 1 – Stel een benoemingsbesluit op en laat dit tekenen door iedereen

Stap 2 – Laat een presentielijst tekenen

Stap 3 – Vul dit formulier in

Stap 4 – Vul daarna dit formulier in

Stap 5 – Maak een kopie van de legitimatie van de toekomstig bestuurder

Stap 6 – Maak een kopie van de originele splitsingsakte (te koop bij het kadaster)

Stap 7 – Stuur alle papieren uit stap 1 t/m 6 op naar het KvK postadres van het KvK kantoor van jouw regio (zoek op Google even naar ‘KvK postadressen’ en je ziet direct de link naar de juiste contactpagina op KvK.nl met alle postadressen.

Wat een gedoe he😉 ?

Na registratie ontvang je per post een bevestiging van de inschrijving en een factuur voor de inschrijfvergoeding. Je kunt direct daarna een gewaarmerkt uittreksel Handelsregister Kamer van Koophandel® aanvragen.

Kleine VvE verder activeren

Is het je gelukt om de KvK in te schrijven en wil je weten welke andere stappen je allemaal kan ondernemen om de VvE verder te activeren, lees dan nog even het artikel ‘In 8 stappen snel je kleine slapende VvE actief maken’. Heel veel succes!!

Ps: let op: de KvK kan nieuwere versies gebruiken van de formulieren uit stap 2 en stap 3. Je kan nu in ieder geval zien welke formulieren je moet hebben, maar je doet er verstandig aan zelf even te googelen naar de naam van het betreffende formulier zodat je op de website van de KvK altijd het meest recente formulier te pakken hebt.

De 5 geheime trucs om succesvol een huis te kopen

Vul het formulier in en download de whitepaper.

You have Successfully Subscribed!