(Wanneer) Is een aankoopmakelaar nodig?

door | jul 31, 2023 | Aankoopmakelaar, Startersadvies

Eerlijk is eerlijk: niet iedereen heeft voor elk huis dat ze willen kopen gelijk een aankoopmakelaar nodig. Sommige mensen zijn al zo handig en ervaren met de koop van woningen dat ze al precies weten waar ze op moeten letten. Op basis van ervaring is dat percentage ervaren kopers met ‘aankoopmakelaar-skills’ niet heel groot. Ongeveer 5% van de mensen is daar handig mee, is onze ervaring.

In deze eerdere blog hebben we je al uitgelegd waarom je een aankoopmakelaar zou moeten nemen. Dit is onder andere omdat een goede aankoopmakelaar voor jou de juridische en bouwkundige bijzonderheden boven tafel vist, de beste deal kan maken, moet voorkomen dat jij te veel betaalt en simpelweg de kans op een deal vergroot.

In 95% van de gevallen is het handig om WEL een aankoopmakelaar in de arm te nemen, ook al staat een woning al heel lang te koop. Lees verder om te ontdekken wanneer het raadzaam is om een aankoopmakelaar in te schakelen.

Wanneer is een aankoopmakelaar wel nodig?

Zoals hierboven al eerder aangegeven is, is het in 95% van de gevallen wel handig om gebruik te maken van een aankoopmakelaar. De voornaamste redenen om wel een aankoopmakelaar te nemen zijn:

Beperkte ervaring: Als je weinig ervaring hebt met het kopen van een woning, kan een aankoopmakelaar je begeleiden en adviseren bij elke stap van het proces.

Tijdsbesparing: Als je weinig tijd hebt om zelf intensief naar woningen te zoeken en te onderhandelen, kan een aankoopmakelaar het zoekproces versnellen en efficiënter maken.

Lokale marktkennis: Als je niet vertrouwd bent met de lokale vastgoedmarkt, kan een aankoopmakelaar je helpen bij het beoordelen van de waarde van een woning en het maken van weloverwogen beslissingen.

Competitieve markt: In een competitieve markt kan een aankoopmakelaar je een voorsprong geven door toegang te hebben tot exclusieve informatie en je te helpen bij het identificeren van nieuwe aanbiedingen.

Wanneer is een aankoopmakelaar niet nodig?

Sommige mensen zijn zoals in het begin van dit artikel al gezegd zelf erg handig en behendig. Tel daarbij op dat sommige van die mensen ook weer heel graag dingen ZELF willen doen. Dus ook zelf hun eigen huis KOPEN of later zelf hun eigen huis weer VERKOPEN. Deze doelgroep heeft waarschijnlijk ook beter geen aankoopmakelaar nodig.

Let nog wel even op: je hebt ontzettend veel goede aankoopmakelaars, maar ook ontzettend veel cowboys er tussen zitten. Of iemand aangesloten is bij een branchevereniging (NVM of VBO) geeft nooit een garantie. Lees nog even goed dit artikel over hoe je een goede aankoopmakelaar vindt en neem iemand met goede referenties en liefst iemand die ook persoonlijk door vrienden of familie is aanbevolen.

Maar is een aankoopmakelaar niet zonde voor het geld?

Een aankoopmakelaar die je behoedt voor dure valkuilen (rotte vloeren, juridische belemmeringen, etc) die tienduizenden euro’s aan schade of waarde kosten, is snel terugverdiend.

Het financiële idee van een aankoopmakelaar moet zijn dat deze zich ALTIJD dubbel en dwars terugverdient.

Hoe vind ik een goede aankoopmakelaar en wat kost deze?

Lees in dit artikel hoe je een goede aankoopmakelaar kan vinden en lees in deze blog wat een aankoopmakelaar ongeveer kost.

Kan een aankoopmakelaar ook goedkoper zijn als ik maar hulp van 1 woning nodig heb?

Heb je specifiek 1 woning op het oog, dan kan je ook een aankoopmakelaar inhuren voor een ‘gerichte aankoopbegeleiding’ en dan betaal je ook een stuk lager tarief.


Professionele hulp nodig?

Bij het kopen van een huis komt veel kijken en het kan overweldigend zijn om alles zelf te regelen. Onze professionele aankoopmakelaars staan klaar om jou te begeleiden en ondersteunen bij elke stap van het proces. Van het zoeken naar geschikte woningen tot het voeren van onderhandelingen en het controleren van juridische documenten, wij zorgen ervoor dat jouw belangen beschermd worden en dat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. Wacht niet langer op jouw droomhuis! Heb je meer hulp nodig of behoefte om even te sparren over onze aankoopmakelaar diensten, neem dan vrijblijvend even contact met ons op via dit formulier of telefonisch op 023-2052296. Wij werken in HEEL NEDERLAND. Ons team staat voor je klaar om al je vragen te beantwoorden en je te voorzien van gepersonaliseerd advies.

Welke gebieden bedienen wij als aankoopmakelaar?

Als aankoopmakelaar zijn wij gespecialiseerd in gebieden rondom Haarlem en Amsterdam. Wij hebben ook een tweede locatie in Zuid-Holland. Wij specialiseren ons in onder andere de volgende regio’s:

De 5 geheime trucs om succesvol een huis te kopen

Vul het formulier in en download de whitepaper.

You have Successfully Subscribed!